Matematik

POTENS hjælp.

16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Hej igen..

Jeg ønsker lidt hjælp. Jeg kan komme op i nedenstående spørgsmål til eksamen på mandag, så jeg vil egentlig gerne vide om det jeg har gjort er rigtigt. Spørgsmålet lyder:

Der ønskes en redegørelse for difinitionen af en potens sammenhæng mellem to variable. Redegør for regneforskriften. Vis hvorledes konstanterne a og b, der ingår i regneforskriften, kan bestemmes ud fra givne punkter. Forklar opbygningen af den logaritmiske akse og anvendelsen af det dobbeltlogaritmiske papir.

Jeg har så prøvet at besvare spørgsmålet således:

For potens udvikling bruges,   y = b • xa

Når man lader x- værdien vokse med en konstant procent, så vokser eller aftager y-vørdien også med en konstant procent.

a = log(y2) - log(y1) DELT MED log(x2) - log (x1)

b = y1 DELT MED x1a

Jeg kan lave et eksempel for at regne a og b ud. Eks:

Grafen for en potensfunktion går gennem punkterne (4,24) og 25,375)

bestem tallene a og b:

a = (log(375) - log(24) DELT MED log(25) - log(4)) = 1,5

b = 24 DELT MED 41,5 = 3

HVAD KAN JEG SÅ MERE LAVE?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Du kan fortsætte dit ekempel og svare på to spørgsmål:

Hvor mange procent vokser y med, når x vokser med 50 %?

Hvor mange procent vokser x med, når y vokser med 20 %?

Derudover mangler du at fortælle om opbydningen af den logaritmiske akse.

I hvilket koordinatsystem er en potensfunktion en ret linje?

Hvad fortæller tallet a om potensfunktionen?

Hvad fortæller tallet b om potensfunktionen?

Kender du et konkret eksempel på en potensfunktion?

Bestem a hvis y vokser med 30 %, når x vokser med 70 %.


Svar #2
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Jeg forstår virkelig intet af potens regning..

Har også forsøgt med med mit eksempel vha. min matematik bog.

Kunne du evt. hjælpe mig lidt videre? Så jeg ved hvad jeg skal gøre? Altså ikke givet mig svaret, for det lærer jeg ikke noget af jo, men hjælpe mig på vej? :)


Svar #3
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Er det rigtigt at i et dobbeltlogaritmisk kordinatsysten er grafen en ret linje?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

#2 Gerne, men du er lidt upræcis.

#3 Korrekt.


Svar #5
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Det lyder godt, det jeg glad for, tak :)

Jamen jeg ved ikke hvordan jeg f.eks. kan finde "hvor mange procent vokser y med, når x vokser med 50 %?"

og den anden du skrev: Hvor mange procent vokser x med, når y vokser med 20 %?


Svar #6
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Ud fra det spørgsmål min lærer har skrevet, så mangler jeg kun den sidste del af spørgsmålet, ikke?

Altså: Forklar opbygningen af den logaritmiske akse og anvendelsen af det dobbeltlogaritmiske papir ?

Hvordan forklar jeg opbygningen af den logaritmiske akse?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

#5

Når x bliver ganget med Fx, så bliver y ganget med Fy = Fxa.

Hvis y vokser med 20 %, så bliver y ganget med 1 + 20 % = 1,2.

Du indsætter Fy og a i formlen og beregner Fx:

1,2 = Fx1,5

1,5√1,2 = Fx

1,1292 = Fx

x vokser derfor med 12,92 %.

Prøv selv den anden.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

#6

En logaritmisk skala er en gange-skala. Det betyder at afstanden mellem tallene

0,01  0,1  1  10  100  1000 er konstant

Det samme gælder for andre "gange-rækker" fx:

2  4  8  16  32.

En normal skala  (tallinje) er en plus-skala.


Svar #9
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Jeg føler det jeg har lavet er forkert, men prøver lige at skrive det:

Fx = Fya

1+50% = 1,5

1,5√ 1,5 = Fx

1,3103 = Fy

Så y vokser med 31,03 % ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Deter ikke rigtigt. Du kander Fx og skal beregn Fy. Det er omvendt af før.

Fx = 1,5

Fy = 1,51,5 =

prøv selv


Svar #11
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Jeg tænkte det nok.

Må jeg spørge dumt.. Hvor finder du formlen? Eller det det en selv, der skal lave den om for at kunne finde Fx?

Og er det rigtigt nu: Fy = 1,51,5 = 1,8371 ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Den står i mange formelsamlinger. Den hedder også noget lignende

1+ry = (1+rx)a

Det er korrekt, så svaret er 83,71 %


Svar #13
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Har lige funet det i min bog :)

Prøver lige at regne det selv, så jeg er bedre til at forklar hvis nu jeg kommer op i det. hehe.


Svar #14
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Okay, nu har jeg forstået det meget bedre. Nu laver jeg videre fra mit første indlæg:

Vi kan udregne hvor mange procent y-værdien vokser når vi har en procent vækst på x-aksen.

f.eks.:  y = 3 • x 1,5

Så siger vi at x-værdien vokser med 50%. Det betyder at fremskrivningsfaktoren til x (Fx) bliver 1,5 (Den fandt jeg ved at: F = 1 + 50 : 100 ⇔ 1 + 0,50 = 1,5)

fremskrivningsfaktoren til y (Fy)  findes således:

Fy = 1,5 1,5

Fy = 1,8371

For at finde procentværdien skal vi bruge strudsmodellen.

Fy - 1 ⇔1,8371 -1 = 0,8371

0,8371 • 100 = 83,71 %

Så altså y vokser med 83,71 % når x vokser med 50%

.. Nu det skåret ud i pap, men nu det til at forstå. Og det er rigtigt, ikke? :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. maj 2009 af ibibib (Slettet)

Jo, det er korrekt.


Svar #16
16. maj 2009 af Brown eye (Slettet)

Super :)

Tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: POTENS hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.