Kemi

Alkoholer

19. maj 2009 af lillesnille (Slettet)

Hejsa, jeg skal til eksamen om en uge, og er ved at repitere alkoholer, men er meget i tvivl om hvad jeg skal ind under, hvis jeg trækker dette til eksamen, så håber på lidt hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Du skal forklare, hvad alkoholer er.

Forklar hvad deres fysiske og kemiske egenskaber er (kig bl.a. på hydrogenbindinger)

Forklar hvordan primære, sekundære og tertiære alkoholer kan oxideres (eller om de kan...)

Opskrive reaktioner med alkoholer, fx dannelsen af ether (to alkoholer bindes = ether) og ester (alkohol og carboxylsyre = ester)


Svar #2
19. maj 2009 af lillesnille (Slettet)

Okay, det med primære osv det har vi ikke haft noget om, da det kun er kemi på c niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Okay, så kan du blære dig med at sige:

En primær alkohol er, for dit tilfælde, når hydroxygruppen (-OH) sidder på et endestillet C, sekundære er når den sidder på et C med to C'er på bundet til, og tertiær er når -OH sidder på et C med 3 C'er bundet til.

Primære alkoholer kan mildt oxideres til først aldehyder (-CHO) og videre til carboxylsyrer (-COOH)

Sekundære kan oxideres til ketoner (C=O med to C omkring)

Tertiære kan ikke oxideres.


Svar #4
19. maj 2009 af lillesnille (Slettet)

Hehe, okay. Hvilket eksempel kunne man evt. tage med under alkoholer??


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Hvad med dannelsen af ethanol ud fra addition af vand til ethen. CH3CH2OH.

Til beskrivelse af ether og ester, kan du selv vælge, hvilke alkoholer du bruger, det vigtigste er, at reaktionen er korrekt ( ved ether har du -OH + OH- = -O- + H2O ved ester -OH + HOOC- = -O-C=O + H2O) Disse reaktioner kaldes desuden kondensationer.


Svar #6
19. maj 2009 af lillesnille (Slettet)

Tror du køre på et lidt højt niveau, hehe, for disse stoffer har vi ikke arbejdet med.


Skriv et svar til: Alkoholer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.