Kemi

pufferopløsning

20. maj 2009 af Maria Knudsen (Slettet)

der ønskes at fremstille en pufferopløsning hvor pH er 7,0.

jeg skal nu forklare hvilke to af disse stoffer H3PO4- , H2PO42- , HPO42- og PO43- , jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal gribe opgaven an


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Du kender buffer/pufferligningen = pH = pKa + log(B/S)

Du har pH, og du kan slå alle stoffernes pKa op. En lille omskrivning af formlen giver:

B/S = 10^(7-pKa). Se på det ligesom et bjerrumdiagram, så finder du hvilke to stoffer, der skal bruges.


Svar #2
20. maj 2009 af Maria Knudsen (Slettet)

nu er jeg så bare i tvivl om hvad jeg gør med de tal jeg får ud af beregningerne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2009 af Zipzap112 (Slettet)

Kig her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=689030


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2009 af mathon

pH = pKs + log(cb/cs)

pH - pKs2 = log(cb/cs)

7 - 7,21 = log(c(HPO42-)/c(H2PO4-))      ses på Bjerreumdiagrammet

-0,21 = log(c(HPO42-)/c(H2PO4-)) 

c(HPO42-)/c(H2PO4-) = 10-0,21 = 0,616595


Svar #5
20. maj 2009 af Maria Knudsen (Slettet)

Hvad er det for noget med et Bjerrumdiagram? det indgår jo slet ikke i min opgave


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2009 af mathon

...uanset om det indgår i opgaven eller ej
er det nu
nok så visuelt nyttigt,
hvis du ellers ligger inde med eller kan fremskaffe et
Bjerrumdiagram over den triprote fosforsyre...


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2009 af mathon

se
Bjerrumdiagram
i
http://peecee.dk/upload/download/42467
 


Skriv et svar til: pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.