Kemi

Titrering af phosphorsyre

22. maj 2009 af SødSomSlik (Slettet)

Jeg har lavet en potentiometrisk titrering af phosphorsyre, hvor den tilsatte base er NaOH.

Jeg har nu fået til opgave at beregne pH i 1. og andet ækvivalenspunkt, hvilket jeg har gjort. Da phosphorsyre er en amfolyt, kan den både reagere surt og basisk, så jeg har regnet pH i begge tilfælde for begge ækvivalenspunkter.

Resultaterne blev:  (Jeg ved, at de er rigtigt beregnet)

1. ækvivalenspunkt:   SUR: pH = 4,45       BASISK: pH = 12,1

2. ækvivalenspunkt:   SUR: pH = 7,2          BASISK: pH = 9,7

Ud fra den potentiometriske titrering har jeg fremstillet en titrerkurve. Jeg har også lavet en kolimetrisk titrering, hvor jeg har aflæst pH i titrerkurven ud fra de tilsatte volumen af NaOH.

Aflæst pH: 

1. ækvivalenspunkt:   pH =  4,5 --> tættest på beregnet pH i sur opl.

2. ækvivalenspunkt:   pH = 10 --> tættest på beregnet pH i basisk opl.

Er det rigtigt, at phosphorsyre derfor først reagerer surt og derefter basisk? Mit bud ville være, at det burde reagere surt begge steder, idet den afgiver en hydron...


Skriv et svar til: Titrering af phosphorsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.