Kemi

pascal?

04. december 2004 af geedi (Slettet)
Et lille dumt spørgsmål:
er p i idealgasloven angivet i atm eller pascal eller kan det være begge dele?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2004 af iB (Slettet)

Slet ikke dumt spørgsmål.

Enheden du angiver dit tryk i, er helt afhængig af hviken udgave af gaskonstaten, R, du bruger. For at være helt sikker, er det altid en god ide, at lave enhedskontrol på dine udregninger.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

Det er ligegyldigt så længe, du benytter kohærente enheder.

Regner du i SI-enhedssystemet, SKAL trykket angives i enheden pascal (Pa). Denne enhed anvendes praktisk talt altid i fysik.

I kemi derimod bruger man ofte enhederne bar (1bar = 10^5 Pa) og undertiden normalatmosfære (1atm = 1.01325bar). Voluminer angives i kemi i enheden liter (L)

Idealgasligningen:

p*V = n*R*T

Regner du p i atm og V i L, skal gaskonstanten R have enheden L*atm/(mol*K)

Regner du p i bar og V i L, skal gaskonstanten have enheden L*bar/(mol*K)

Så må du selv gætte, hvad enheden for R er i SI-enhedssystemet :)

//Singularity

Svar #3
04. december 2004 af geedi (Slettet)

tak for hjælpen!!!

Svar #4
04. december 2004 af geedi (Slettet)

et lille spørgsmål til:
er Vm altid lig med:
Vm=24,1 L/mol?
Jeg ved at den afhænger af tryk og temperatur men den er jo uafhængig af gasart?!

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#4: Værdien

V = 24.05 L

er voluminet af 1 mol af en idealgas ved 293.15K og 1.013bar. Den gælder KUN ved disse betingelser!

Kun hvis du arbejder under disse betingelser, er den korrekt at bruge. Ellers må du anvende idealgasligningen.

//Singularity

Skriv et svar til: pascal?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.