Samfundsfag
politiske ideologier
04. december 2004 af
illuminati (Slettet)
Jeg har brug for lidt hjælp vedr. liberalismen, socialliberalismen, marxismen-leninismen og konservatismen placering i björklunds skema.
skemaet består af 3 skalaer, hvoraf den første drejer sig om, hvor meget staten skal blande sig i samfundet (svag statsmagt/stærk statsmagt). Den anden skala angiver, i hvilket omfang fælleskabet eller staten skal styre landets økonomi (økonomisk individualisme/økonomisk kollektivisme).
Den 3 viser hvorledes de økonomiske goder bør fordeles (økonomisk ulighed/økonomisk lighed)
Jeg har brug for lidt hjælp vedr. liberalismen, socialliberalismen, marxismen-leninismen og konservatismen placering i björklunds skema.
skemaet består af 3 skalaer, hvoraf den første drejer sig om, hvor meget staten skal blande sig i samfundet (svag statsmagt/stærk statsmagt). Den anden skala angiver, i hvilket omfang fælleskabet eller staten skal styre landets økonomi (økonomisk individualisme/økonomisk kollektivisme).
Den 3 viser hvorledes de økonomiske goder bør fordeles (økonomisk ulighed/økonomisk lighed)
Svar #1
04. december 2004 af Toolz (Slettet)
Liberalisme= Svag statsmagt
Økonomisk individualisme
Økonomisk ulighed
Socialliberalisme= Stærk statsmagt
Øk.kollektivisme
Øk. lighed
Marx.-Lenin.= Stærk statsmagt
Øk. kollektivisme
Øk. lighed
Konservatisme= Svag statsmagt
Øk. individualisme
Øk. ulighed
Økonomisk individualisme
Økonomisk ulighed
Socialliberalisme= Stærk statsmagt
Øk.kollektivisme
Øk. lighed
Marx.-Lenin.= Stærk statsmagt
Øk. kollektivisme
Øk. lighed
Konservatisme= Svag statsmagt
Øk. individualisme
Øk. ulighed
Svar #2
04. december 2004 af Niels (Slettet)
Men det er generelt en dårlig, meget dårlig!!! model du får ud af dette her. Du ligestiller jo herved socialliberalisme og marxisme hvis du ikke drager andre faktorer ind.
Desuden kan det diskuteres om liberalismen går ind for økonomisk ulighed. Jeg vil stærkt anfægte denne påstand da jeg på ingen måder i Adam Smith's "An Inquiry
Into the Nature and Causes of
the Wealth of Nations" kan finde han nævner liberalismen går ind for økonomisk ulighed. Når man endvidere ser på liberalismen grundlag som som blandt andet gik ud på at afskaffe adelsprivilegierne og statens andel i det økonomiske styre må dette betegnes som et forsøg på at lade markedskræfterne komme til spil - og de går jo ikke ind for at der skal være økonomisk ulighed. Dette kan dog være en konsekvens af dem! Tværitimod er det mest dræbende for markedskræfterne hvis der opstår monopoler og dette ses jo ofte ved meget stor økonomisk ulighed hvor enkelte firmaer kan opnå "adelsprivilegier".
Sådan kan man blive ved med de andre men vil dog lige gøre dig opmærksom på at konservatismen sådan set ønsker en "stærk" statsmagt da den mener individet ikke fuldstændigt er i stand til at tage vare på sig selv men tværtimod behøver hjælp osv. osv.
Desuden kan det diskuteres om liberalismen går ind for økonomisk ulighed. Jeg vil stærkt anfægte denne påstand da jeg på ingen måder i Adam Smith's "An Inquiry
Into the Nature and Causes of
the Wealth of Nations" kan finde han nævner liberalismen går ind for økonomisk ulighed. Når man endvidere ser på liberalismen grundlag som som blandt andet gik ud på at afskaffe adelsprivilegierne og statens andel i det økonomiske styre må dette betegnes som et forsøg på at lade markedskræfterne komme til spil - og de går jo ikke ind for at der skal være økonomisk ulighed. Dette kan dog være en konsekvens af dem! Tværitimod er det mest dræbende for markedskræfterne hvis der opstår monopoler og dette ses jo ofte ved meget stor økonomisk ulighed hvor enkelte firmaer kan opnå "adelsprivilegier".
Sådan kan man blive ved med de andre men vil dog lige gøre dig opmærksom på at konservatismen sådan set ønsker en "stærk" statsmagt da den mener individet ikke fuldstændigt er i stand til at tage vare på sig selv men tværtimod behøver hjælp osv. osv.
Skriv et svar til: politiske ideologier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
