Fysik

hjælp til fysik opg.

05. december 2004 af Japs100 (Slettet)
plzz hjælp til denne opg.

Ioniseringsenergien for et heliumatom i grundtilstanden er 24,6 eV. En af de ultraviolette linier i heliums emissionsspektrum har en bølgelængde på 58,4 nm. Denne linie saverer til overgang fra en exciteret tilstand til grundtilstanden.
Beregn energien af den exciterede tilstand

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2004 af Lurch (Slettet)

det gælder at,
E(foton) = h*(c/lamda)

Svar #2
05. december 2004 af Japs100 (Slettet)

hvad er h og c i dette tilfælde?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2004 af Lurch (Slettet)

c - lysets fart i vakuum
h - Plankc's konstant

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#2: Du skal dog huske at benytte oplysningen om ioniseringsenergien. Ellers kan du næppe løse opgaven.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. december 2004 af Lurch (Slettet)

#4 hvorfor skal man bruge ioniseringsenergien?

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Jeg vil gerne se en udregning af energien af den pågældende exciterede tilstand af heliumatomet uden brug af ioniseringsenergien i opgaveteksten. Det tror jeg ikke er muligt med opgavens øvrige oplysninger.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2004 af Lurch (Slettet)

jeg har ikke haft atomfysik i en del år, så du må gerne genopfriske min hukommelse.
hvordan ser beregningen ud?

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#7: Energien af den emitterede foton ækvivalerer differensen mellem den exciterede tilstands energi, Ee og grundtilstandens energi, Eg;

E = h*c/lambda = Ee-Eg

men deraf kan man ikke bestemme Ee. Ioniseringsenergien Ei = 24.6eV er den energi, som mindst kræves for at excitere en elektron ud af det neutrale He-atom, dvs. ionisere atomet. Ionisering svarer til en transition fra den bundne grundtilstand til en fri tilstand (E=0), så grundtilstandens energi er

Eg = -24.6eV

hvoraf man finder, at

Ee = E + Eg = -3.4eV

er energien af den exciterede tilstand.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2005 af Bumsen (Slettet)

Roder lige op i en gammel post her, hvor jeg sidder med samme problem! Jeg forstår simpelthen ikk det Epsilon siger :S

Forstår ikk hvordan han finder E? Nogen der kan forklare nærmere?

Jeg har lambda: 58,4 nm.
Jeg har h: 6,63*10^-34 J*s
Jeg har c: 3,00*10^8 m/s

men forstår ikk at finde E ud fra de 24,6eV man får oplyst?

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Hvad er det nærmere bestemt, du ikke forstår?

//Epsilon

Skriv et svar til: hjælp til fysik opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.