Kemi

redoxreaktion

30. maj 2009 af seriøs (Slettet)

Jeg har mange redoxreaktioner, som jeg skal afstemme, men jeg har glemt hvordan man finder OT. Jeg håber i kan hjælpe, så jeg kan komme videre med de andre.

Mit forsøg: 

OT(Fe2+) = 2  , OT(Mn) = 0  ,  OT(O4-) = -1 ,  OT( Fe3+) =   og   OT(Mn2+) = 2

Fe2+ + MnO4-     ---->   Fe3+   + Mn2+                     sur opløsning)

I---------stiger med 1----I

             I------stiger med 3 ------I ?????? Den skal jo falde her ik'?

S  +  CIO- --->  SO32-  +  Cl-                              (basisk opløsning)

På forhånd tak :o)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2009 af mathon

+2       +7         +3       +2
Fe2+ + MnO4- → Fe3+ + Mn2+

0   +1          +4        -1
S + ClO- ---> SO32- + Cl-


Svar #2
30. maj 2009 af seriøs (Slettet)

Ok. nu er jeg med. Har jeg nu afstemt reaktionsskeamet?


+2           +7            +3          +2
Fe2+ + MnO4- → Fe3+ + Mn2+
I---------- +1 ------I

               I---------- -5 ---------I

5Fe2+ + MnO4-5Fe3+ + Mn2+


Nu passer elektronregnskabet, fordi der afgives lige så mange elektroner som der optages.

Men ladningerne er ikke den samme på begge sider:

På venstre side : (+2) + (-1) = + 1

På højre side : (+15) + (+2) = +17

5Fe2+ + MnO4- + 16 H+  --->  5Fe3+ + Mn2+


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. maj 2009 af mathon

5Fe2+ + MnO4- + 16 H+ ---> 5Fe3+ + Mn2+

ladningen er forkert afstemt

hydrogen er ikke afstemt


Svar #4
30. maj 2009 af seriøs (Slettet)

5Fe2+ + MnO4- + 16 H^+ ---> 5Fe3+ + Mn2+


Venstre side: 10 ladninger + - 2 ladninger = 8 ladninger

Højre side: 15 ladninger + 2 ladninger = 17 ladninger

Der er altså brug for 9 H^+ ladninger på venstre side:

5Fe2+ + MnO4- + 9 H^+ ---> 5Fe3+ + Mn2+ +  4H2O
 

Og for at der kan være H på højre side angives 4H2O (men jeg mangler så 1 H ??)
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. maj 2009 af mathon

ladning:
venstre side: +10 + (-1)  = +9

5Fe2+  +  MnO4- +  8H+ →   5Fe3+   +   Mn2+  +  4H2O


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. maj 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/172889


Svar #7
30. maj 2009 af seriøs (Slettet)

tusind tak for hjælpen ;)


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. maj 2009 af kasper1234 (Slettet)

 #6

se
http://peecee.dk/upload/view/172889

Ang. din anden udregning har du glemt halvdelen af ClO32-s ladning, og den rigtige udregning er derfor:

+4       +4           +7          -1
MnO2 + ClO32- --> MnO4- + Cl-                        Mn: +3   Cl: -5

5MnO2 + 3ClO32- --> 5MnO4- + 3Cl-               qV = -6   qH = -8

5MnO2 + 3ClO32- + 2OH- --> 5MnO4- + 3Cl-

5MnO2 + 3ClO32- + 2OH- --> 5MnO4- + 3Cl- + H2O        OV: 21   HV: 2      OH: 20 → 21   HH: 2


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. maj 2009 af mathon

#8

HClO3  +  H2O  →  ClO3-  +  H3O+

...et repetitionskig i kemibogen vil bringe din vildfarelse på plads...


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. juni 2009 af sofie123 (Slettet)

Hvorfor afstemmes ladningen med 2 på venstre side? burde det ikke kun være 1OH-

da venstre sides ladninge: -2

og højres= -3?


Skriv et svar til: redoxreaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.