Fysik

Mekanik - fritlegemediagram

04. juni 2009 af T.Fuglsang (Slettet)

Hej

Er der nogen der ved hvor jeg kan finde noget info omkring fritlegemediagrammer? Jeg er meget i tvivl om hvilke krafter der skal påtegnes.

Eksempelvis:
En klods med massen m=4kg bevæger sig på et skråplan, der danner en vinkel α= 20º med vandret. Klodsen er på vej op ad skråplanet med en begyndelses hastighed v0=10m/s, og den kinematiske gnidningskoefficient mellem klods og skråplan er μk=0,3.

a) Angiv på en figur de på klodsen virkende kræfter og find deres størrelser.

Der er vel en tyngdekraft der virker lodret ned i midten af klodesen. Derudover er der jo de opgivede kræfter, μk der bremser klodsen og v0 der skubber klodsen. Men hvad er der ellers? Og hvordan vil i finde deres størrelse?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Der er træ kræfter der virker på den. Tyngdekraften er den ene, så er der en normalkraft og en gnidningskraft. Se hvilken retning de har ved at kigge på definitionen af disse kræfter.


Svar #2
04. juni 2009 af T.Fuglsang (Slettet)

Ja okay...

Hvad hedder den kraft der virker modsat retning af gnidningskraften?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Den kraft er ikke med. En sådan kraft vil kun være til stedet, hvis man selv påvirker klodsen med en kraft. Du tænker nok, at gnidningskraften virker modsat bevægelsesretningen.


Svar #4
05. juni 2009 af T.Fuglsang (Slettet)

jeg tænker på om v0 evt skal på tegnes?

Hvis man har, som i eksemplet, en starthastighed eller f.eks en fjeder trækker i en kasse, skal disse påtegnes i et fritlegemediagram?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)

Nej, man indtegner kun kræfter i et fritlegemediagram (FLD)


Skriv et svar til: Mekanik - fritlegemediagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.