Matematik

Proportionalitet ...

06. juni 2009 af linelll (Slettet)

 Hey.. Jeg skal til mundtlig mat. c på mandag..

y og x = proportionale ; y= a * x
y og x = Omvendt prop. : y * x =a

- Jeg forstår det ikke. Er der  nogen som kan forklare forskellen på prop. og omvendt prop. ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2009 af peter lind

Den sidste kan også skrives som y=a/x. Det gør nok sammenligningen lettere.


Svar #2
06. juni 2009 af linelll (Slettet)

 nååårh. tusind tak :) det hjalp en hel del for mig der ikke forstår matematik..
Men hvordan kan man sammenligne de to ? :s og hvad er det overhovedet...


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2009 af peter lind

De kan egentlig heller ikke sammenlignes. De er jo forskellige. Prøv at lav en graf for de 2 funktioner.


Svar #4
06. juni 2009 af linelll (Slettet)

 okay, så når de beder mig om at sammenligne de to,

kan jeg sige, at de ikke kan sammenlignes fordi de er forskellige?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2009 af morell18 (Slettet)

ja de er vidt forskellige. Hvis man skulle give et eks på andvendelse af omvendt prop

end mand skal bygge et hus lad os sige det.  Det vil feks tage 6 måneder for ham alene altså a= 6 hvis der var 2 vil det tage 3 måneder og så videre. og x vil beskrive antal mænd og y den samlet tid.

så forfskriften vil hede y=6/x så kan du prøve feks at sætte x=2,3,4 ind osv og se hvad der sker

y=a*x som kaldes en ligeferem prop fordi den skærer i (0,0) og har den samme stining hele vejen

lad os sige at du gik ind i et super markedt hvor en l mælk kostede 7 kr så er a=7 x=antal l y= den samlet pris for mælken hvis man spørger sig selv om hvor meget 0 liter mælk koster vil det self lokisk nok koste nul kroner altså derfor den vil skære i punktet (0,0) altså dens begyndelses værdi

den har altså en forskrift y=7*x så prøv at regne ud feks hvor meget 2,3 og 4 liter vil koste ved at sætte værdierne ind på x plads.

hvis man så til sidst prøver at samligne de 2 tyber funktioner kan man konkludere at den klare sammenhæng er at de er hinandens omvendte rent grafisk fordi den ene er divison og den anden gange, altså 2 forskellige regne arter


Svar #6
06. juni 2009 af linelll (Slettet)

 Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2009 af mathon

proportionalitetssammenligning
se
 


Svar #8
06. juni 2009 af linelll (Slettet)

 tak igen (;


Skriv et svar til: Proportionalitet ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.