Matematik

to ligninger med to ubekendte

06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Jeg har to ligninger med to ubekendte, jeg har prøvet at løse dem med indsættelsesmetoden, men kan ikke få resultatet til at passe.

Ligning 1: a*50^2 - b*50 = 13

Ligning 2: a*25^2 - b*25 = 13

Håber nogen kan hjælpe, på forhånd tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2009 af peter lind

Gang ligning 2 med 2 og træk resultatet fra ligning 1. Dermed går b ud.


Svar #2
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Kan det så passe at det bliver:

Ligning 1:                      a*50^2 - b*50 = 13

Ligning 2*2:                  a*25^2 - b*25 = 13

Ligning 2*2:               2(25a^2) - 2(25b) = 2*13

Ligning 2*2:               1250a^2 - 50b = 26

Ligning 2-1:            1250a^2 - 50b = 26

                                  -   50a^2 - 50b = 13

                                   1200a^2 = 13

                                  KVrod(1200a^2 ) = 13

                                  34,64a = 13

                                            a = 13/34,64

                                            a = 0,3753

Er det rigtigt?

              


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2009 af MN-P (Slettet)

Ligning 2*2

Ubs du fik lavet a*252 om til 25 aprøv igen


Svar #4
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

hvordan vil du så løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2009 af peter lind

Í den anden ligning skriver du Ligning 2*2, men det er ligning 2.

I det følgende blander du sammen hvad der skal kvadreres og da jeg ikke har originalopgaven kan jeg ikke se hvad der er rigtigt. Der er forskel på om du har 252*a eller 25*a2 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. juni 2009 af MN-P (Slettet)

a*252 sætes =A

b*25 sættes til B

Ligning 1: a*50^2 - b*50 = 13 bliver så 4A-2B=13

Ligning 2: a*25^2 - b*25 = 13 bliver      A-B=13

gang den nederste med 2, træk fra og find A og B

Derefter skal a=A/252=4A/10000

og b=B/25=4/100 regnes ud

Det anbefales at gøre prøve bagefter


Svar #7
06. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Her er opgavesættet også er det opgave g

og der når jeg så frem til de to ligninger som jeg skal løse for at komme videre.

Vedhæftet fil:Opgave_1.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. juni 2009 af peter lind

Jeg kan ikke se hvad de 2 ligninger har med den vedlagte opgave at gøre. Du skal finde parablen mellem de 2 punkter, når længden er blevet 0,1% større.


Svar #9
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

jeg finder tre ligninger, for at jeg kan finde en ny parabel, for at finde ud af om kravet er overholdt, men den ene ligning løser lidt sig selv fordi der er x = 0 også skal jeg finde a og b i de to andre ligninger, for at jeg kan opstille en ny parabel.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. juni 2009 af peter lind

Det hjælper mig ikke til at se hvad der er det rigtige. Når du udregner  buelængde skal du udregne et integral, som ikke giver noget "pænt" resultat. Det ligger en del over hvad der forventes at HF elever kan forventes at klare, så jeg vil tro at du skal bruge et CAS værktøj til at løse problemet.


Svar #11
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

Der ligger et løsningsforslag til opgaven her:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=693324

under  #19

der er der blevet brugt et program til at udregne det, men man kan godt gøre det selv og det er det jeg gerne vil.


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. juni 2009 af peter lind

Det er en lidt smartere måde at udregne det på end den jeg havde i tankerne. Ved i stedet at finde grænselængden slipper man for en masse bøvl.

De korrekte ligninger er:

14,3 =a*0+b*0 +c =c             (1)

14,3 = 502a?+ b*50 +c         (2)

 8,3 = 252a + b*25  +c         (3)

c har du direkte fra ligning (1) og sætter du det ind i (2) og (3) får du ligningerne

0 = 502*a+ b*50                   (4)

-6= 252*a+ b*25                   (5)

I (4) kan du forkorte med 50, hvilket giver

0 = 50a +b <=> b=-50a       (6)

som indsat i 5 giver

-6 = 252*a-50*25a = (252-25*50)a


Svar #13
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

okay i det her tilfælde er c = 14,3

Hvorfor bliver ligning (4) lig med 0?

og hvor kommer -6 lige pludselig fra?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. juni 2009 af peter lind

Det kommer fra c=14,3. c trækkes fra på begge sider af ligningerne.


Svar #15
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

forstår godt hvorfor det så bliver 0 men ikke hvorfor det bliver -6


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. juni 2009 af peter lind

8,3-14,3=-6


Svar #17
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

nårh ja okay men hvordan vil du så løse den her?

-6 = 25^2*a-50*25a = (25^2-25*50)a


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. juni 2009 af peter lind

(252-25*50)a=(625-1250)a=-625a=-6 <-> a=6/625


Svar #19
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

okay jeg prøver med mine egne tal jeg har nemlig en c som er lig med 13

Tak for hjælpen indtil nu, måske skriver jeg igen


Svar #20
07. juni 2009 af charlottebi (Slettet)

# 18 forstår ikke lige hvordan du kommer til a=6/625, fordi der står jo -625a og de -625 bliver jo stående på den samme side.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.