Fysik
Ang. Fysik
09. december 2004 af
Christina2004 (Slettet)
Hej igen!
En ø forsynes med jævnstrøm fra fastlandet gennem et 43 km langt kobberkabel. Kablets to ledere har hver tværsnits tværsnitsarealet 240mm^2
a) Beregn resistansen af hver af lederne.
Spændingsfaldet mellem de to ledere er på fastlandet 150kV. Kablet kan maksimalt tilføres 74MW.
b) Hvad er den maksimale strømstyrke i lederen?
c) Hvad er spændingsfaldet mellem lederne på øen, når strømstyrken er maksimal?
d) Hvilken brøkdel (i pct) af den tilførte effekt afsættes i de to ledere?
Løsning:
a)
Kobber har resistiviteten (rho) 1,67*10^-8 ohm*m ved 20 grader C.
R=rho*(l/a)
R=1,67*10^-8 ohm*m *(43000m/240*10^-6m)=2,99 ohm
b)
P=U*I
I=P/U
I=74000000W / 150000 V
I=493,33A
Nu har jeg lavet a og b men de to sidste kan jeg ikke helt finde ud af.
håber at der er nogen som kan jælpe mig!!!
Med venlig hilsen
Christina
På forhånd tak!!!
En ø forsynes med jævnstrøm fra fastlandet gennem et 43 km langt kobberkabel. Kablets to ledere har hver tværsnits tværsnitsarealet 240mm^2
a) Beregn resistansen af hver af lederne.
Spændingsfaldet mellem de to ledere er på fastlandet 150kV. Kablet kan maksimalt tilføres 74MW.
b) Hvad er den maksimale strømstyrke i lederen?
c) Hvad er spændingsfaldet mellem lederne på øen, når strømstyrken er maksimal?
d) Hvilken brøkdel (i pct) af den tilførte effekt afsættes i de to ledere?
Løsning:
a)
Kobber har resistiviteten (rho) 1,67*10^-8 ohm*m ved 20 grader C.
R=rho*(l/a)
R=1,67*10^-8 ohm*m *(43000m/240*10^-6m)=2,99 ohm
b)
P=U*I
I=P/U
I=74000000W / 150000 V
I=493,33A
Nu har jeg lavet a og b men de to sidste kan jeg ikke helt finde ud af.
håber at der er nogen som kan jælpe mig!!!
Med venlig hilsen
Christina
På forhånd tak!!!
Svar #1
10. december 2004 af sigmund (Slettet)
ad c)
Du bruger formlen U=R*I, hvor R er den i opgave a) fundne resistans og I er den i opgave b) fundne strømstyrke.
ad d)
Du udregner den effekt, der bliver omsat på øen. Den er givet ved P=U^2/R, hvor U er spændingsfaldet mellem lederne på øen, som fundet i opgave c). Nu kan så brøkdelen, i %, beregnes som P(afsat)/P(tilført)]*100%.
Du bruger formlen U=R*I, hvor R er den i opgave a) fundne resistans og I er den i opgave b) fundne strømstyrke.
ad d)
Du udregner den effekt, der bliver omsat på øen. Den er givet ved P=U^2/R, hvor U er spændingsfaldet mellem lederne på øen, som fundet i opgave c). Nu kan så brøkdelen, i %, beregnes som P(afsat)/P(tilført)]*100%.
Svar #2
13. december 2004 af Christina2004 (Slettet)
Hej igen!
er der ikke nogen som gider at tjekke om det nu passer sådan som jeg ahr gjordt det.
En ø forsynes med jævnstrøm fra fastlandet gennem et 43 km langt kobberkabel. Kablets to ledere har hver tværsnits tværsnitsarealet 240mm^2
a) Beregn resistansen af hver af lederne.
Spændingsfaldet mellem de to ledere er på fastlandet 150kV. Kablet kan maksimalt tilføres 74MW.
b) Hvad er den maksimale strømstyrke i lederen?
c) Hvad er spændingsfaldet mellem lederne på øen, når strømstyrken er maksimal?
d) Hvilken brøkdel (i pct) af den tilførte effekt afsættes i de to ledere?
Løsning:
a)
Kobber har resistiviteten (rho) 1,67*10^-8 ohm*m ved 20 grader C.
R=rho*(l/a)
R=1, 67*10^-8 ohm*m *(43000m/240*10^-6m) =2, 99 ohm
b)
P=U*I
I=P/U
I=74000000W / 150000 V
I=493,33A
c)
Vi burger ohm`s lov (U=R*I) til at finde spændingsfaldet, hvor vi har fundet R i a) og I i b).
U=R*I
U=2, 99 ohm * 493, 33 A
U=1475, 06V
d)
Vi kan udregne den effekt, der bliver omsat på øen vha. formlen P=U^2 / R hvor U er spændingsfaldet mellem lederne på øen som fundet i c).
P=1475,06^2V / 2,99 ohm = 727 692,98 W
Vi kender den tilførte effekt som er 74 MW (74 000 000W) og nu har vi regnet ud hvor meget der bliver omsat. Så vi hjælp af formlen (Pafsat/Ptilført) * 100 kan vi finde det i %.
Pafsat/Ptilført * 100
(727 692,98 W / 74 000 000W )*100 = 0,9833 %
er der ikke nogen som gider at tjekke om det nu passer sådan som jeg ahr gjordt det.
En ø forsynes med jævnstrøm fra fastlandet gennem et 43 km langt kobberkabel. Kablets to ledere har hver tværsnits tværsnitsarealet 240mm^2
a) Beregn resistansen af hver af lederne.
Spændingsfaldet mellem de to ledere er på fastlandet 150kV. Kablet kan maksimalt tilføres 74MW.
b) Hvad er den maksimale strømstyrke i lederen?
c) Hvad er spændingsfaldet mellem lederne på øen, når strømstyrken er maksimal?
d) Hvilken brøkdel (i pct) af den tilførte effekt afsættes i de to ledere?
Løsning:
a)
Kobber har resistiviteten (rho) 1,67*10^-8 ohm*m ved 20 grader C.
R=rho*(l/a)
R=1, 67*10^-8 ohm*m *(43000m/240*10^-6m) =2, 99 ohm
b)
P=U*I
I=P/U
I=74000000W / 150000 V
I=493,33A
c)
Vi burger ohm`s lov (U=R*I) til at finde spændingsfaldet, hvor vi har fundet R i a) og I i b).
U=R*I
U=2, 99 ohm * 493, 33 A
U=1475, 06V
d)
Vi kan udregne den effekt, der bliver omsat på øen vha. formlen P=U^2 / R hvor U er spændingsfaldet mellem lederne på øen som fundet i c).
P=1475,06^2V / 2,99 ohm = 727 692,98 W
Vi kender den tilførte effekt som er 74 MW (74 000 000W) og nu har vi regnet ud hvor meget der bliver omsat. Så vi hjælp af formlen (Pafsat/Ptilført) * 100 kan vi finde det i %.
Pafsat/Ptilført * 100
(727 692,98 W / 74 000 000W )*100 = 0,9833 %
Skriv et svar til: Ang. Fysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
