Kemi

kemi metal og syre

11. juni 2009 af irv (Slettet)

Du har en flaske saltsyre med den formelle koncentration 0,390 . Du hælder 50,0 mL op i en kolbe. Du afvejer et stykke magnesium-bånd. Massen er 0,225 gram. Når du kommer magnesium-båndet ned i saltsyren, sker følgende afstemte proces:

a) Beregn hvor mange mL saltsyre, der skal bruges til at opløse magnesium-båndet.

b) Beregn hvor mange gram magnesium-bånd du yderligere skal tilsætte for netop at
omsætte al saltsyren.

Du går nu udenfor en vinterdag med et højtryk på 105,7 kPa (1,04 atm) og temperaturen -3 °C. Du gennemfører følgende forsøg:
0,225 g magnesium opløses i overskud af 0,390 saltsyre. Den dannede gas opsamles.

c) Beregn det volumen gas, du har opsamlet
 

jeg kan simpelthen ikke huske hvilke formler man bruger til de her kemi opgaver


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

m = n*M

p*V = n*R*T


Svar #2
11. juni 2009 af irv (Slettet)

Mange tak men forstår ikke helt a) hvis jeg bruger den øverste formel,  hvordan omregner jeg gram om til ml så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Du skal ikke bruge det i ml. Du skal bruge det i mol... Jeg glemte forresten en formel: n = V*c

Reaktionsskemaet er: Mg(s) + 2HCl (aq) --> MgCl2 (aq) + H2 (hvis jeg husker rigtigt).

Du har 0,225 gram magnesium.

M = 24,3 g/mol

m = 0,225 gram.

n = m/M = 0,255g/24,3 g/mol = 0,009mol

Du kan ud fra reaktionsskemaet se, at du skal bruge dobbelt så meget saltsyre. Dvs. du skal bruge 0,018 mol HCl.

Du har en HCl-opløsning med c = 0,390 mol/L.

n = V*c <=> V = n/c = 0,018 mol / 0,390 mol/L  = 0,046 L = ca. 46mL.


Svar #4
11. juni 2009 af irv (Slettet)

hmmm smart er ikke lige helt med men læser det igennem igen og igen. tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Nøglen er dit reaktionsskema...

Du får at vide, hvor meget magnesium du har i gram. Du kan slå magnesiums molarmasse op (24,3 g/mol). Med massen og molarmassen kan du beregne stofmængden n. (m = n*M <=> n ) m/M).

Når du har stofmængden af én reaktant, kan du ud fra reaktionsskemaet se, hvor meget der mindst skal bruges af den anden reaktant, for at opnå 100% omdannelse. Det er det jeg gør. Jeg ser ud fra reaktionsskemaet, at for hvert Mg bruges der 2 HCl, dermed må stofmængden af HCl være dobbelt så stort som stofmængden af Mg.

Du fortæller at syren har en formel koncentration c på 0,390 mol/L. Jeg ved fra ovenstående beregning, hvor stor stofmængden skal være, og kan dermed beregne hvor stort et volumen (aka. hvor mange mL) jeg skal bruge af syren med den koncentration (n = V*c <=> V = n/c).

Når jeg så har beregnet volumen, har jeg løst opgave a.


Svar #6
11. juni 2009 af irv (Slettet)

så i b vil det sige at jeg skal sætte dobbelt så meget mg for at opløse salten?


Svar #7
11. juni 2009 af irv (Slettet)

altså så b hedder o,45 g Mg for at opløse salten?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Det er en forlængelse af spørgsmål A.

Du skal bruge 46mL saltsyre for at opløse 0,225 magnesium. Du har en kolbe med 50mL saltsyre. Altså et overskud på 4mL. De 4 mL svarer til en stofmængde på:

n = c*V = 0,390*4*10^-3L = 0,00156

Du skal bruge halvt så meget Magnesium. Dvs: 0,00078 mol. Dette svarer i gram til:

m = n*M = 0,00078g*24,3g/mol = 0,018 gram.


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Forresten, du bytter om på nogle helt elementære ting:

Du opløser intet med magnesium. Magnesium opløses! Derimod neutraliserer det syren.

Saltsyre ER IKKE et salt. Det er en syre.

Du må IKKE begynde at ændre på reaktionsskemaet. Jeg ved ikke, hvor du får, at du skal tilsætte dobbelt så meget Mg for at neutralisere syren. Reaktionsskemaet er, som det er. Og det skal du arbejde ud fra.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

OMG, forresten.. Hvad hedder din kemilærer? :D


Svar #11
11. juni 2009 af irv (Slettet)

ahahahaha ´for satan jeg ved sku heller ik hvor jeg får det fra, jeg tror nok hun hedder Gitte er på et kursus hvor jeg har både fys og kemi og vi har 3 forskellige lærer såå men bare rolig de er skam udmærket det er bare mig :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Nu var det ikke niveauet af dine lærere jeg tænkte på... Jeg så ellers at du gik på Marselisborg Gymnasium, hvor min kemi-censor til min eksamen kommer fra ;)

Du skulle vel aldrig have en lærer, der hedder Gunhild, vel? ca. 50 år, kort hår. Spinkel/normal af bygning.

Er du forresten med på, hvad der sker mht. udregningen?


Svar #13
11. juni 2009 af irv (Slettet)

Nååå den er ikke opdrateret! hahah går på ihk nu :)

Jo forstår det 100% når du skriver det men når jeg selv sidder med det er jeg helt væk ligesom nu med den sidste opgave :(

HAHAH Gunhild du har godt nok ikke været heldig med hende! Men med dine evner så skal du nok klare dig


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Jeg fik 12, så det var faktisk helt fint.

Tager den sidste her om lidt.


Svar #15
11. juni 2009 af irv (Slettet)

Hhhahahah JA det kan vel ikke blive meget bedre


Svar #16
11. juni 2009 af irv (Slettet)

Jo tak kunne være godt kan heller ikke finde rundt i den


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. juni 2009 af badooo (Slettet)

Vi ser, at forholdet mellem opbrugt Mg og dannet H2 er 1:1. Dvs. at for hvert ene Mg-atom der bruges, dannes der 1 H2.
Derfor: n(Mg) = n(H2) = 0,009 mol (beregnet i opgave a)

p*V = n*R*T - kaldes idealgasloven.
p er trykket
V er rumfanget af gassen
n er stofmængden
R er gaskonstanten (skifter værdi, alt efter hvilken enhed vi bruger. Vi skal her bruge 0,0820574587 L*atm/K*mol, simpelthen fordi at vi får trykket opgivet i atm.)
T er den absolutte temperatur, dvs. i kelvin!

p*V = n*R*T <=> V = (n*R*T)/p

Vi får at vide, at trykket er 1,04 atm, T er 270K og at du danner H2 i stofmængden 0,009mol. Vi indsætter:
V = (0,009mol*0,082L*atm/K*mol*270K)/1,04atm = 0,19 L.

Dvs. rumfanget af den gas du danner ved de forhold, som de dannes ved, er 0,19 L.


Svar #18
11. juni 2009 af irv (Slettet)

:) Mange tak for hjælpen


Svar #19
12. juni 2009 af irv (Slettet)

#0
 

Du


Brugbart svar (0)

Svar #20
08. januar 2010 af vegazbabz (Slettet)

En indskydelse; giver
n = m/M = 0,255g/24,3 g/mol = 0,009mol ? I så fald skal jeg da have en ny lommeregner :)
 


Skriv et svar til: kemi metal og syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.