Fysik

hjælp til brug af formler

13. juni 2009 af irv (Slettet)

1. Atwoods faldmaskine
To lodder L og M er forbundet med en snor over en trisse, som tegningen viser:

Massen af loddet L er mL = 2,00 kg og massen af loddet M er mM = 3.00 kg. Der ses bort fra massen af snor og trisse, samt gnidning i trissen.

Systemet holdes til at begynde med i ligevægt af en ydre kraft.
Når denne kraft fjernes, vil systemet sætte sig i bevægelse.

Bestem accelerationen og snorkraften når systemet er frigjort.
Bestem hastigheden af masserne, når de har gennemløbet en strækning på 1,00 m.


2. Faldende kugler

Et højt cylinderglas er fyldt med glycerol. Når en kugle bevæger sig ned gennem væsken, påvirkes den af en gnidningsmodstand, som vokser med kuglens fart. Hvis man slipper en kugle i væskens overflade, opnår den derfor hurtigt en konstant fart ned gennem væsken.

Tabelværdier for densitet (massefylde):
Stål: 8,02 g/cm3
Glycerol: 1,26 g/cm3

En stålkugle med massen 4,2 g slippes i væskens overflade.

a) Hvad er stålkuglens rumfang?

b) Beregn størrelsen af opdriften på kuglen, når den er nede i glycerolen.

c) Tegn en figur, der viser de kræfter, der virker på kuglen, når den bevæger sig med
konstant fart gennem væsken.
Hvad er da størrelsen af gnidningskraften på kuglen?

Hjælp med at finde hen til de rigtige formler der jeg ved fra tidligere at jeg har en tendens til at bruge dem forkert, det er mine eksamenspørgsmål så vil helst blive bekræftet i at bruge de rigtige.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv nogle forslag?


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2009 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2009 af mathon

2. Faldende kugler

når en i væsken faldende kugle har opnået konstant hastighed dvs uaccelereret
gælder

|Fres| = |Ftyngdekraft| - |Fop| - |Fgnid| = 0    da kræfterne virker i en og samme linje

hvoraf
Fgnid = |Ftyngdekraft| - |Fop|

Fgnid = m*g - (m/ρstål)*ρvæske)*g

Fgnid = m*g*(1-ρvæskestål) = (0,0042 kg)*(9,82 m/s2)*(1-(1,26/8,02)) =
                                                                                   0,034764 N ≈ 34,8 mN


Skriv et svar til: hjælp til brug af formler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.