Kemi

Mættet / umættet alkohol?

16. juni 2009 af hoola (Slettet)

Er der nogen, der kan forklare mig, hvordan en alkohol kan være mættet/umættet? Det eneste svar jeg kan komme frem til er, at mættede alkoholer er alkaner, mens de umættede er alkener eller alkyner, og er ustabile, fordi OH-gruppen er bundet til er dobbelt - eller trippelbundet C-atom? Er det rigtigt, og hvis det er, hvorfor kaldes de så henholdsvis mættede/umættede?

Håber det er nogenlunde forståeligt, og på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2009 af Larsendrengen (Slettet)

Et eksempel er allylalkohol:

CH2=CH-CH2-OH

OH skal ikke sidde direkte på C=C, for så er det en enol, som ikke er det man forstår ved en umættet alkohol.


Svar #2
16. juni 2009 af hoola (Slettet)

Er en alkohol så umættet hvis den indeholder dobbelt eller trippelbindinger? F.eks alkohol CH2=CH-CH2OH (2-propen-1-ol) er det umættet?? Forstår bare ikke rigtig, hvorfor den bliver betegnet "umættet"..


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. juni 2009 af Musa1989 (Slettet)

Den er både umættet når der er tale om dobbelt- og trippelbindinger .. At den er umættet betyder, at den er meget reaktionsvillig.. Den er villig til at indgå i en additionsreaktion for at få sprængt dobbeltbindingen og opnå enkeltbindinger , hvor molekylet er mest stabilt .. Ved trippelbindinger er der derfor mulighed for 2x additionsreaktion


Skriv et svar til: Mættet / umættet alkohol?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.