Fysik
fysik magnet hjælp!!
jeg ved godt at man kan lave strøm ved hjælp af et stangmagnet om spoler, men det jeg er lidt usikkert på er at hvorfor dannes der strøm?
Svar #1
16. juni 2009 af a.rohde (Slettet)
Du ved at der rundt om en ledning med strøm i er et magnetfelt! Ellers læs faradays lov om forholdet mellem elektrisk strøm og magnetfelter her: http://da.wikipedia.org/wiki/Maxwells_ligninger
En spole er en ledning som er viklet en hel masse gange rundt om en jernkerne, der er dog ikke noget strøm i ledningen. Men når du køre din stangmagnet ned igennem spolen så bliver alle ledningerne i spolen påvirker at magnetfeltet fra stangmagneten og ligesom at strømmen i ledningen skabte et magnetfelt så skaber magnetfeltet nu en strøm i ledningen.
Svar #2
16. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)
Det er nemlig faradays lov man skal bruge. Faradays lov lyder:
∫E·dl = -dΦB/dt
Altså at en ændring i den magnetiske flux giver andledning til at elektrisk felt, hvilket bruges til at drive en strøm. Vær opmærksom på, at det er et kurveintegrale.
Svar #3
16. juni 2009 af JG0005 (Slettet)
∫E·dl = -dΦB/dt
okay, hvad betyder det så, på normal dansk?
Svar #4
17. juni 2009 af goathunter (Slettet)
Det betyder at spændingen, altså hvor mange volt f.eks., der dannes i en spole afhænger af ændringen i magnetfeltet inden i spolen. Fordi det kommer an på ændringen af magnetfeltet kommer der kun en spænding når man bevæger magneten.
De andre svarede sådanset ikke på dit egentlige spørgsmål, som var hvorfor det er sådan. I fysik er der nogle naturlove, dvs. love som man ikke kan vise fra andre love eller argumenter - og denne lov om elektromagnetisk induktion er en af dem. Man kan altså ikke svare på hvorfor det er sådan - sådan er det bare på - på godt dansk. Den kan sidestilles med Newtons love hvis du kender dem f.eks. Newtons 1. lov som siger at et legeme vil bevæge sig langs en ret linje hvis det ikke er påvirket af nogen kraft. Man kan heller ikke forklare hvorfor, men man kan let observere at det er sådan. Det er af disse naturlove at alt andet fysik udspringer, målet med fysik er at kunne beskrive alle fænomener vha. nogle grundlæggende naturlove. Specifikt indenfor elektromagnetisme er der 6 ligninger der beskriver naturlovene indenfor elektromagnetisme og alle fænomener inden for elektricitet og magnetisme kan forklares ud fra disse 6 ligninger.
Svar #5
17. juni 2009 af mathon
induktion
det fænomen
at
et permanent varierende magnetfelt i en spole
frembringer = inducerer en vekselspændingsforskel mellem spolens bøsninger
Svar #7
17. juni 2009 af Daniel TA (Slettet)
Hvad er det for nogle 6 love, Tobias? Jeg mener da kun vi har hørt om Maxwells fire ligninger + Lorentz kraftem = 5 love. Hvad er den sidste?
Skriv et svar til: fysik magnet hjælp!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
