Kemi
Sprængstof
13. december 2004 af
jesper.a (Slettet)
En lille hurtigt opgave - hjælp tak...
Sprængstoffet nitroglycerin C3H5(NO3)3 kan fremstilles ved en reaktion mellem glycerin C3H5(OH)3 og salpetersyre HNO3. Ved reaktionen dannes tillige vand.
a) 2 mol glycerin blandes med 4 mol salpetersyre. Hvilket stof er i overskud?
b) Hvor stort er udbyttet i procent, når der kun dannes 200 g nitroglycerin?
På forhånd tak for hjælpen! :)
Sprængstoffet nitroglycerin C3H5(NO3)3 kan fremstilles ved en reaktion mellem glycerin C3H5(OH)3 og salpetersyre HNO3. Ved reaktionen dannes tillige vand.
a) 2 mol glycerin blandes med 4 mol salpetersyre. Hvilket stof er i overskud?
b) Hvor stort er udbyttet i procent, når der kun dannes 200 g nitroglycerin?
På forhånd tak for hjælpen! :)
Svar #1
13. december 2004 af Katty (Slettet)
a) Det stof, hvis stofmængde er størst, er i overskud...
b) Ved reaktionen bruges 2mol glycerin samt 4mol HNO3, dvs. glycerin er den begrænsende faktor, og det er stofmængden af glycerin, der er afgørende for, hvor meget nitroglycerin, der kan dannes. Du har sumformlen for nitroglycerin, dvs. du kan finde molarmassen. Du har stofmængden af det nitroglycerin, der vil kunne dannes. Du kan beregne den teoretiske masse:
m=n*M = x
Så kan du beregne udbyttet, idet du ved, at der i praksis dannes 200g.
b) Ved reaktionen bruges 2mol glycerin samt 4mol HNO3, dvs. glycerin er den begrænsende faktor, og det er stofmængden af glycerin, der er afgørende for, hvor meget nitroglycerin, der kan dannes. Du har sumformlen for nitroglycerin, dvs. du kan finde molarmassen. Du har stofmængden af det nitroglycerin, der vil kunne dannes. Du kan beregne den teoretiske masse:
m=n*M = x
Så kan du beregne udbyttet, idet du ved, at der i praksis dannes 200g.
Svar #2
13. december 2004 af KemiKasper (Slettet)
nej, der skal bruges 3 mol HNO3 til 1 mol glycerin. Ergo er HNO3 den begrænsende faktor idet der kun er dobbelt så meget.
Skriv et svar til: Sprængstof
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
