Matematik

Logaritmisk graf og papir

13. december 2004 af Helle H (Slettet)
Er der mon nogen, der kan hjælpe mig med følgende problemer:
I forbindelse med min eksamensopgave på Biblioteksskolen i København, skal jeg fremstille en graf ud fra et datasæt:
X-aksen skal være en logarimisk skala (logaritmen af en løbende sum, f.eks. 1,2,3,4,osv. = 0, 0,301, 0,477, etc)) og Y-aksen en numerisk skala (op til f.eks. 10.000).

1) Problem: Det enkelt-logaritmiske papir, jeg har fået fat på har kun logaritme-skala på Y-aksen. Findes der noget, der er logaritmisk på X-aksen?

2) Problem: Enkelt-logaritme-skalaen starter med tallet 1. Jeg skal bruge noget, der starter med 0. Findes det??
(Hvordan kan det iøvrigt være, at det starter med 1, når log(1) = 0??)

3) Problem: Den enkelt-logaritme skala, jeg er i besiddelse af, ser ud til kun at have 9 enheder mellem 1 og 10 osv. - 100 ---
Er det altid sådan? Og hvis det er:
Hvordan i al verden indtegnes værdierne på en sådan skala, som ikke er inddelt efter 10-talssystemet???

På forhånd mange tak for enhver hjælp!
Helle Hindstedgaard

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2004 af Peden (Slettet)

Sådan ser logaritmisk papir ud!
10-20-30-40-50-60-70-80-90 <- ni enheder?

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

1) Ja, det hedder dobbeltlogaritmisk, hvis det skal være på begge akser. Se https://www.studieportalen.dk/services/naturvid.php

2) Du vil aldrig kunne finde 0 på en logaritmisk skala, fordi logaritmen til 0 ikke er defineret.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2004 af allan_sim

Logaritmisk papir er inddelt anderledes, end du beskriver.

På en almindelig skala er afstanden lige stor mellem 0, 1, 2 osv. Disse svarer til log(1), log(10), log(100) osv. Den logaritmiske skala laves da ved, at der skal være lige stor afstand mellem 1, 10, 100 osv. Og generelt svarer til et tal x et tal y således, at log(y)=x. Dette y placeres på den logarimiske skala.

Her er så svaret på, hvorfor 0 ikke optræder, thi der findes intet y, således at log(y)=0.

Med andre ord ord laves en logaritmisk skala ikke ved at man plotter logaritmen til en række tal ind, men derimod ved at man placerer de tal, hvorom gælder, at logaritmen til dem giver de oprindelige tal. Og det er tilsyneladende ikke, hvad du har brug for.

Giver det mening? Ellers skriv hele opgaveteksten, så er det lidt lettere at hjælpe konkret :-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2004 af allan_sim

Og sådan fik jeg sagt noget sludder...... log er ikke defineret i 0, så der findes intet x, således at x=log(0).....

Svar #5
14. december 2004 af Helle H (Slettet)

Mange tusind tak for alle jeres svar.
Især tak til allan sim, fordi dit svar ser ud til at løse problemet, hvis jeg har forstået det ret:
Altså du siger: Det er IKKE den logaritmiske værdi af et tal (n), jeg skal plotte ind på den logaritmiske skala, men det er selve tallet n, jeg skal plotte ind?

Det vil løse mit problem med 0, idet alle mine tal (n) er over 1.

Jeg har faktisk været i tvivl om dette, fordi det virker som "dobbeltkonfekt"at plotte logaritmiske værdier ind på en logaritmisk skala, - og grafen ser også meget flad ud i forhold til, hvad jeg forventede. (Jeg har to datasæt, som skulle forholde sig sådan, at de (næsten) er ligefrem proportionale, når det ene datasæt indsættes på en logaritmisk skala)

Ang. at der ikke skulle findes noget tal, hvor log(n)= 0 ??
Når jeg sætter excel til at beregne
log(1) er svaret 0, men det er måske en begrænsning ved excel??

Jeg mangler stadig at forstå, hvordan man plotter tal n ind på en skala, som ikke følger ti-tals systemet?? - men nu har jeg heldigvis fundet ud af at få excel til at fremstille grafen (igår så det ud til, jeg måtte gøre det manuelt, derfor mit spørgsmål)- men alligevel??

På forhånd mange tak for svar
Helle Hindstedgaard

Svar #6
14. december 2004 af Helle H (Slettet)

Hovsa!
Der var alligevel problemer med excel, fordi man ikke kan definere sine x-værdier (kun selve aksen)

Men nu HAR jeg fundet ud af, at sætte værdier ind på logaritmepapir manuelt.
Tusind tak for al hjælp til min forståelse.
Hilsen Helle H

Skriv et svar til: Logaritmisk graf og papir

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.