Generelt

Mundtlig dansk

17. juni 2009 af The_Joker (Slettet)

Hej studi

Hvordan bliver man en "mester" til mundtlig dansk? Vil nemlig gerne have 10-12 til afgangseksamen i 3.G. Er der nogen der kan guide mig eller kan en guide, til hvordan man bliver RIGTIG god til at analyse en tekst under pres og komme med utallige guldkorn?


Brugbart svar (3)

Svar #1
18. juni 2009 af runedjurhuus (Slettet)

Tror det meget handler om at man som eksaminant har en evne til at finde frem til det væsentlige i den pågældende tekst, man eksamineres i. Herudover: Kan du formulere dig i et klart og forståeligt sprog, være kvik og let se sammenhænge mellem den analyserede tekst og andre i den gældende periode, er du ikke helt dårligt stillet. En rigtig god idé er generelt at være inde i de tekster, i har gennemgået i klassen, og selv kunne komme ind på sammenhænge (og forskelle) fra sin tekst. Ellers. Brug din fornuft når læreren stiller (ofte ledende) spørgsmål, og virk selvsikker. Du kan sagtens få 10, selvom du fortolker anderledes end din lærer ville have gjort, sålænge du underbygger dine konklusioner med dokumentation fra teksten, og kan påvise, hvorfor netop denne konklusion passer sammen med den litteraturhistoriske samtid.


Brugbart svar (2)

Svar #2
18. juni 2009 af runedjurhuus (Slettet)

Noget andet: Tag teten i samtalen fra start af, så din lærer ikke nødvendigvis behøver at hjælpe dig videre ved talestop. I starten af samtalen er det godt at komme ind på de helt generelle ting - hvem har skrevet teksten, og hvad er denne forfatter kendt for, hvis du ved det? i hvilken kontekst blev den skrevet? Skitser kort temaerne op inden du redegør/analyserer/perspektiverer, det giver både bedre overblik for dig selv, og det giver læreren og censoren et prej om, hvor du er på vej hen.

Lyder da nemt nok, ikke? :)


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. juni 2009 af nanse89 (Slettet)

Husk også de tre taksonomiske niveauer:

Redegøre for

Analysere

Perspektivere

:-)


Brugbart svar (2)

Svar #4
19. juni 2009 af Sally24 (Slettet)

Hej (:
Jeg går ikke på STX, skal begynde efter sommerferien. Jeg er lige blevet færdig med FSA, og der fik jeg 12 i dansk eksamen. Altså det vigtigste er som 1# at være rigtig godt inde i pensa opgivelserne, så har man også lettere ved at perspektivere. Det er også vigtigt, at hurtigt kunne finde frem til de væsentligste i netop den tekst.


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. juni 2009 af Sally24 (Slettet)

*det


Skriv et svar til: Mundtlig dansk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.