Dansk

Om at miste sin skriftlighed, og dermed sit liv.

27. april 2008 af aaustin (Slettet)

Det er et problem, jeg længe har haft, som jeg forhåbentlig kommer af med, og som sikkert, helt sikkert, vender tilbage gentagne gange - jeg er nok næppe den eneste, der stiller sig op og plaprer om det, klager, skriger, alt det der. Lad os kigge på det - hvor mange forfattere, filosoffer og øh.. journalister, fx, har ikke stilt sig op for at tude over en fejlslagen historie, bog, filosofi? Og hvor mange mennesker har måttet sidde, spændt til en stol eller sofa og blive tortureret af den evige jamren, der er fortsat over århundreder, lige siden skriftsproget blev opfundet til den dag, mennesket uddør... Men vær nu sød og rar, hav lidt sympati med fejlslagne skribenter og fejlslagne gymnasieelevsskribenter uden liv, lad mig forklare dig, hvad det vil sige, eller rettere sagt, hvad det indebærer, at en, der skriver, lige pludselig ikke kan skrive.

(I parentesen vil jeg påpege, at jeg endnu en gang vil fyre en omgang tudelort af, nedenstående er derfor uegnet til børn under 18 og andre sarte sjæle.)

Ser du, kære læser, Studieportalist, Googletilhænger, menneskeudenliv-som læser blogs en søndag eftermiddag, ser du, inden den smertelige fase af uskriftlighed (lad os kalde det uskriftlighed, for mit ordforråd rækker ikke længere) - inden den smertelige fase af uskriftlighed indtræder, vil man typisk være i stand til at skrive som en engel, dvs. man skriver og skriver, skubber det i armene på en tilfældigt udvalgt person, og denne person vil elske det, som man har kradset ned. Det er en fritsvævende lykkelig proces af at gå nedenom, bankrupt og hjem, og først, når man har ramt bunden og ens oppustede egohoved fyldt med forfatterdrømme er bristet, går det op for en, at smerten begynder at indtræde. (Jf - til alle dem derude, der har set den der Gore film om global opvarmning - hr. Al Gores pragteksempel med frøen, der bliver kogt, og aldrig lægger mærke til det, før den er død.) Til gengæld er det sådan, at når først man mærker smerten, rammer det en som en.. lastbil, siger kabang, og før man ved det, sidder man, præcist som jeg gør i dette øjeblik, og skriver forfærdelige, uduelige essay-lignende blognotater om selvmedlidenhed osv.. Når en skribent, skriver, person, har ramt det, som man må engelsk kalder "rock-bottom", det, som jeg på dansk ej kan formulere med ord, så begynder man febrilsk at forsøge at kravle op igen. Fra uforståelig metafor oversat til almen retsdansk vil det sige, at den fortvivlede person spytter tyve lastbilers værd af gylle ud, undskyld - den fortvivlede  person skriver en masse uforståelig fiddeulihut, som har til formål at prøve at imponere andre. Det er lidt samme filosofi, som ligger bag Tyra Banks nørdemodeller i ANTM, dvs., at dem, der er dyrisk tiltrækkende (jf sexede) kan være det uden at gøre sig umage, hvorimod dem, der tror de er dyrisk tiltrækkende (dvs. sexede) aldrig får tiltrukket mere end en halvdrukken olding på bænken, fordi hun strutter for meget med røven, sutter for meget på læben, holder sig for meget på brysterne og derved kommer til at ligne et kæmpe næbdyr. ...

- okai, slut for i dag, skal ud på arbejde ^^ -


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2008 af Sherwood (Slettet)

Meningen er utydelig. Den kræver flere ord. For meget ligegyldigt pladder.

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2008 af klotte (Slettet)

selvhøjtideligt og selvmedlidende !!!! Du behøver ikke anstrenge dig for at gøre noget kompliceret eller klogt :)

Svar #3
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

Jeg vil give jer helt ret. xD Men så hjælp mig lige og giv en hånd med noget konstruktiv kritik.

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2008 af hiat (Slettet)

Jeg synes, i modsætning til de to andre, at dit mini-essay er godt. Din skrivestil er en smule prætentiøs (men på den underspillede, underfundige måde), men det er dejligt karakteristisk for, hvad dansklærere godt kan lide. I hvert fald 75% af dem. Du har et varieret og levende sprog, kan stave og bruger forskellige sproglige billeder: Masser af plusser hos dansklæreren. Du har ramt essaygenren fint, men du mangler en rød tråd og en afrunding. Nok fordi du skulle på arbejde :) Hvis din næste stil er som denne, så er du rimelig sikker på at få 10-12. Eller, lad mig parafrasere: (Dansk)lærere elsker elever med deres egen charmerende skrivestil, men du kan selvfølgelig komme ud for, at din lærer /ikke/ bryder sig om det. Men hvis 12-tallet er sikret, så ved du, hvad du skal gøre de næste tre år i gymnasiet for at få en god karakter i dansk; fortsætte stilen. Det er i hvert fald min erfaring. God fornøjelse.

Svar #5
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

Tak for de komplimenterne. Er rigtig glad for, at du synes, jeg har ramt essay-genren, da det er noget af det, jeg har sværest ved. Forekommer mig alligevel lidt pudsigt, fordi det mere skulle have været en dagboglignende tekst (: Mht. til den prætentiøse del må jeg give dig og de andre to ret, igen igen :D, er lidt for wannabe-Garp. Men er i gang med at arbejde på at "finde mig selv", mon ikke det bliver lidt bedre i løbet af de næste gymnasieår? *forhåbningsfuldt blik*

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2008 af hiat (Slettet)

Jojo - det er skam et essay. Men nok mere et personligt essay frem for et meningsessay, som du primært vil skrive i gymnasiet. Jeg synes ikke, at det er en dagbogstekst. Nok snarere et lidt flyvsk blogindlæg (en "rigtig" blog, ikke de "blogindlæg" på Studieportalen, der dækker en del områder) - det minder mig om FSA for et par år siden - der var et oplæg om hindbærsnitter skrevet af Søren Ryge. Dit essay vil være en perfekt besvarelse til det oplæg, som netop er karakteriseret ved det "sludrende essay," hvor du snakker om løst og fast.

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. april 2008 af Mussy06 (Slettet)

#6 Den skrev jeg forleden og fik 12 for hehe (; (termin)

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. april 2008 af Sherwood (Slettet)

#7 Til lykke. Uden at være helt sikker tror jeg, at den var med i mit eksamenssæt. Dog ikke en, jeg ville vælge.

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2008 af Mussy06 (Slettet)

#8, mange tak. - Ahh, essays er nok min stærke side, så det skyldes nok mit valg af genre. Hvad skrev du da? (:

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2008 af Sherwood (Slettet)

Noget med terrorisme. Kan det passe?

Skriv et svar til: Om at miste sin skriftlighed, og dermed sit liv.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.