Kemi

Beregning af delta(Hm) udfra bindingsentalpier

04. juli 2009 af hg90 (Slettet)

Hej! Jeg har nogle problemer med at finde det korrekte facit til følgende opgave, når den skal løses vha. bindingsentalpier og Hess' lov.

Brug bindingsentalpier til at beregne delta(Hm) for reaktionen:

CH2=CH-CH3(g) + H2(g) → CH3-CH2-CH3 (g)

Facit er -124 kJ/mol

På forhånd tak for hjælpen :-)


Svar #1
04. juli 2009 af hg90 (Slettet)

Nå... det lykkedes alligevel :D

Hvis det på noget tidspunkt skulle have interesse for andre følger løsningen her.

Jeg er dog lidt usikker på, hvorvidt mine delreaktioner er skrevet kemisk korrekt:

CH2=CH-CH3 (g) + H2 (g) → CH3-CH2-CH3 (g)

 
I) CH2=CH-CH3 (g) → CH2(••)CH(••)-CH3 (g)

Dobbeltbindingen C=C sprænges

 ΔHm(1) = ΔHm(C=C) = 612 kJ/mol
 

II) CH2(••)CH(••)-CH3 (g) → CH2(•)-CH(•)-CH3 (g)

Enkelt binding mellem de to carbonatomer (hvis dobbeltbinding netop blev brudt) dannes

 ΔHm(2) = -ΔHm(C-C) = -348 kJ/mol
 

III) H-H (g) → 2H (g)

Enkelt binding i dihydrogen sprænges

 ΔHm(3) = ΔHm(H-H) = 436 kJ/mol
 

IV) CH2(•)-CH(•)-CH3 (g) + 2H (g) → CH3-CH2-CH3 (g)

De to hydrogenatomer adderes på carbonhydridet, så der dannes 2 (C-H) bindinger

 ΔHm(4) = -2·ΔHm(C-H) = -824 kJ/mol
  

Ud fra Hess' lov kan ?Hm beregnes for reaktionen:

 ΔHm = ΔHm(1) + ΔHm(2) + ΔHm(3) + ΔHm(4) = 612 kJ/mol + (-348 kJ/mol) + 436 kJ/mol + (-824 kJ/mol) = -124 kJ/mol


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2016 af EmmaTB

Hej med dig!

Jeg har et spørgsmål! Hvor har du fundte de forskellige værdier for dannelses- og brydnings-entalpier. Jeg skal nemlig til at skrive SRP på området, så jeg meget intreseret :))


Skriv et svar til: Beregning af delta(Hm) udfra bindingsentalpier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.