Matematik

forkortelse

13. juli 2009 af Miriam salih (Slettet)

Hey allesammen..

kan i hjælpe med at forkorte denne brøk..

2x^2 + 8x - 10/ (x^1-1)

tak ska i have :)

hilsen miriam


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

2x2+8x-10 / (x-1)   = (2*(x-1)(x+5)) / (x-1) = 2* (x+5) = 2x +10


Svar #2
13. juli 2009 af Miriam salih (Slettet)

hm kan du forklare lidt mere. hvad bliver der af 8 her :)

tak for det hurtige svar


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

okay starter med at forkorte tælleren (2x2+8x-10), her bliver du nød til at "gætte" engang imellem, for at få det til at gå op. (det med at gætte, der mener jeg at se hvilke kvadratsætninger du kan bruge)

2x2+8x-10 = 2*(x-1)(x+5) hvis du ganger ud passer det. tallet 10 giver et hint om at det nok er 1 og 5 der skal være der. Sådan jeg gætter mig frem. ;)


Svar #4
13. juli 2009 af Miriam salih (Slettet)

okay øhm jeg forstår stadig ikke hvor otte bliver af :S sorry :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

2*(x-1)(x+5) = 2* (x2+5x-x-5) = 2* (x2+4x-5) = 2x2+8x-10


Svar #6
13. juli 2009 af Miriam salih (Slettet)

okay nu forstod jeg.. tusind tak for din hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

Det var så lidt :)


Svar #8
13. juli 2009 af Miriam salih (Slettet)

ps: så når man forkorter brøker handler det om at gætte sig frem?? hele tiden?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

Jamen du skal se hvilke kvadratsætninger du kan bruge, og på den baggrund vælge de forskellige ud og se om de passer. (Det var det jeg mente med at gætte og kan se at det var et forkert ordvalg :/ )

Der kan være mange metoder, men som regel skal man kunne lidt til de forskellige metoder.


Svar #10
13. juli 2009 af Miriam salih (Slettet)

okay jamen jeg prøver mig frem. tak ska du have

hilsen miriam


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juli 2009 af desert_eye (Slettet)

;)


Skriv et svar til: forkortelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.