Matematik

isolere x værdi i simpel ligning

07. august 2009 af mm :) (Slettet) - Niveau: A-niveau

1. 2x+ 3y=5

Jeg får det til x= 2,5 - 1,5y = x

men der står -1,5y+ 2,5 på vores bog. Hvordan får de det?

Og..

2. -2x + 3y= -3

3. 5x+2y = 22

4. 2,41x - 5,31y = 7,39

5. 2x - 7y = 1,5

På forhånd tusind tak.. Hvis der er en der vil give mig et eller to eksempeler på løsning af ligningerne ville det være en stor hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. august 2009 af mathon

1) 2x+3y=5                               subtraher 3y på begge sider
    2x = 5-3y                              divider med 2 på begge sider
    x = (5-3y)/2
    x = (5/2) - (3/2)y
    x = 2,5 - 1,5y
    x = 2,5 + (-1,5y)
    x = -1,5y + 2,5                       da   a+b = b+a
 ...........................................................................

2)  -2x + 3y = -3                         multiplicer med -1
      2x - 3y = 3                           addér 3y på begge sider
      2x = 3y + 3                          divider med 2 på begge sider
      x = (3y+3)/2
      x = (3/2)y + (3/2)
      x = 1,5y +1,5
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. august 2009 af MN-P (Slettet)

Begge resultater er rigtige.

Det du ikke er opmærksom på er, at fortegnene følger tallene.

et eks. 2a-3b       2a er det samme som +2a man skriver ikke altid de positive fortegn

leddet -3b kan betragtes på to måder enten -(+3b) hvilket betyder at der trækkes +3 fra, eller +(-3b) hvilket betyder at der lægges -3b til.

Begge måder giver i den sidste ende samme resultat.

Rækkefølgen af leddene er ligegyldig, når man husker at både fortegn og regnetegn skal følge værdien inde i leddet.

3x+5=2x+15  kan tilsvarende løses på to måder

1)    3x+5=2x+15                  trækker 5 fra på begge sider

       3x+5-5=2x+15-5           trækker 2x fra på begge sider

       3x+5-5-2x=2x+15-5-2x 

2)    3x+5=2x+15                 trækker 2x fra på begge sider

      3x+5-2x=2x+15-2x        trækker 5 fra på begge sider

      3x+5-2x-5=2x+15-2x-5

som du kan se, kommer leddene til at stå i en ander rækkefølge, med reduserer du, vil du komme til samme resultat nemlig x=10
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. august 2009 af mathon

3)  5x+2y = 22                      addér -5x på begge sider
     2x = -5x + 22                   divider med 2
     x = (-5x+22)/2
     x = -(5/2)x + 11
     x = -2,5x + 11
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2009 af MN-P (Slettet)

Ubs

2y blev til 2x


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. august 2009 af mathon

sorry

3)  5x+2y = 22                          addér -2y på begge sider
     5x = -2y + 22                       divider med 5
     x = (-2y+22)/5
     x = -(2/5)y + (22/5)
     x = -0,4y + 4,4


Skriv et svar til: isolere x værdi i simpel ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.