Matematik

Linjer i planen (ortogonale ligninger)

16. august 2009 af maya983 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude. Nu er jeg netop startet igen fra ferien, og kan mærke jeg skal bruge noget hjælp for at komme i gang igen.

Har to opgaver, der lyder:

Bestem tallet k, så linjerne med ligningerne l: y = 6x - 13 og m: y = k * x + 2 er ortogonale. Og:

Bestem tallet c, så linjerne l: 4x - 3y = 13 og m: 5 * x - c * y = 6 er ortogonale.

Lige pt er jeg blank, så ville sætte pris på, hvis nogen kan give en forklaring :) På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. august 2009 af NejTilSvampe

  Hejsa, jeg er også lige begyndt efter ferien så er også selv lidt rusten :P ortogonal betyder retvinklet ikke?

Hvis det er tilfældet så ved du at produktet af de to linjers hældningskoefficient er lig -1.

så: hældningskoefficienterne i den første opgave er hhv. 6 og k så:

6*k = -1 -> k= (-1/6)

Ret mig hvis jeg er på vildspor xD


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. august 2009 af mathon

...normalvektorernes skalarprodukt er lig med 0

[4,-3]·[5,-c] = 0


Svar #3
16. august 2009 af maya983 (Slettet)

#1: Jo, det betyder vist retvinklet... Det giver meget mening, det du siger, jeg tror faktisk du har fuldstændig ret! xp Så mange tak for dit svar!! ;)

Vil sidde og kæmpe lidt videre med den næste opgave. Har altid så svært ved at tage mig sammen lige omkring skolestart. :/


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. august 2009 af mathon

ligninger kan ikke være ortogonale,
men det kan deres tilhørende grafer - rette linjer


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2009 af NejTilSvampe

#2 - det giver også god mening, men hvordan er det nu lige du regner det ud? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. august 2009 af kieslich (Slettet)

Omskriv   4x - 3y = 13  <=>  3y = 4x - 13  <=>  y = (4/3)x - 13/3    Gør det samme med den anden sammenhæng, og brug metoden fra første opgave.


Brugbart svar (2)

Svar #7
16. august 2009 af mathon

[4,-3]·[5,-c] = 0

4*5 + (-3)*(-c) = 0

20 + 3c = 0

c = -(20/3)


Skriv et svar til: Linjer i planen (ortogonale ligninger)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.