Matematik

Beregning af X :

16. august 2009 af GLAUMA (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg skal finde X, men ved ikke hvordan jeg skal gøre med de her 2 stykker:

3x+3=2x+3

15x+2=12x-8


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. august 2009 af Blueoil (Slettet)

3x+3=2x+3
3x=2x                           minus med 3
x=0                               minus med 2x

15x+2=12x-8
15x=12x-10                   minus med 2
3x=-10                            minus med 12x
x=(-10)/3                        divider med 3
x=-3-1/3
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. august 2009 af Exupery (Slettet)

Når vi skal løse en ligning, har vi følgende 4 regneregler:

1) Du må lægge samme tal til på begge sider af lighedstegnet.

2) Du må trække samme tal fra på begge sider af lighedstegnet.

3) Du må gange med samme tal på begge sider af lighedstegnet.

4) Du må dividere med samme tal på begge sider af lighedstegnet.

Vi ser på et af dine eksempler:

3x+3=2x+3

At løse en ligning betyder, at vi finder den ubekendte. I dette tilfælde hedder den x, så det er x, vi skal isolere. Vi kender vores 4 regneregler, så det er bare at gå i krig!

For at isolere x, vælger vi at trække 3 fra på begge sider af lighedstegnet. Så vi bruger regel 2).

3x+3-3=2x+3-3

3x=2x

Nu må vi heldige, at vi også fik x isoleret på højresiden, men det er vi ikke hver gang. Så må vi igen i gang med at lægge til eller at trække fra. Her kan vi dog fortsætte.

Vi trækker 2x fra på begge sider, så vi kan arbejde med plustal. Igen bruger vi regel 2).

3x-2x=2x-2x

x=0

Og ligningen er løst.

Prøv selv at løse den næste. Skriv gerne op hvilke regler du benytter.


Skriv et svar til: Beregning af X :

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.