Matematik

Forkort brøk - forklar hvorfor?

21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Hey alle!

Er der lige nogle søde mennesker, der vil forklar, hvordan man skal lave denne opgave?

4x2 - 9 / 4x2 + 9 - 12x

mange tak! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2009 af Isomorphician

Hint: Kig på dine kvadratsætninger.


Svar #2
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

#1

Er det ikke kvardratsætning nr. 1? Jeg ved bare ikke, hvordan jeg skal starte


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2009 af Isomorphician

(4x2 - 9)/(4x2 + 9 - 12x) =

(22x2 - 32)/(22x2 + 32 - 2*2*3x) =

......

(hjalp det?)

((der er to kvadratsætninger du skal kigge på))


Svar #4
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Hvorfor siger du 22?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2009 af Isomorphician

Det var for at hjælpe dig lidt på vej til at indse at:

4x2 - 9 = (2x - 3)(2x + 3)

jf: (a - b)(a + b) = a2 - b2


Svar #6
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Aah okay.. Men 22*x2 giver jo ikke 4x2?


Svar #7
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Er der andre? Kan ikke rigtig finde ud af, hvordan jeg skal starte ;/


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2009 af Isomorphician

Jeg har givet dig tælleren.

Omskriv selv nævneren.


Svar #9
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Forklar lige 22*x2?


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. august 2009 af Isomorphician

22*x2 = 4*x2 = 4x2


Svar #11
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Hvordan kan det være det samme? Forstår det ikke


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. august 2009 af Isomorphician

22 = 4...

Kig lidt på #5 igen.


Svar #13
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Har du bare delt leddene op? - altså 2*2 og x*x fra hver parentes?


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. august 2009 af Isomorphician

(2x + 3)(2x - 3) =

2x(2x - 3) + 3(2x - 3) =

2x*2x - 2x*3 + 3*2x - 3*3 =

2*2*x*x - 3*2x + 3*2x - 3*3 =

22*x2 - 32 =

4x2 - 9


Svar #15
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Okay, det forstår jeg godt nu, men hvordan finder man frem til (2x + 3)(2x - 3)? det er dét, jeg ikke forstår


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. august 2009 af Isomorphician

Det er ved at indse at tælleren består af to kvadrattal, 4 og 9, og ved at huske på sine kvadratsætninger.

Altså, at 4x2 kan skrives som 22x2 og at 9 kan skrives som 32. Da der ikke indgår flere led i tælleren kan man bruge den kvadratsætning jeg skrev i #5.


Svar #17
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Okay.. Men, hvad så med det nederste? - nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. august 2009 af Isomorphician

Kig på #1, og så kan jeg oplyse at den kan omskrives til formen (ax - b)2


Svar #19
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Okay, jeg vil lige prøve


Svar #20
21. august 2009 af alexx03 (Slettet)

Der er lige noget jeg ikke forstår ved #14..

Der står jo (2x + 3)(2x - 3), hvorfor har du sat 2x og 3 udenfor parenteserne som fælles faktor?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.