Matematik

ligning

21. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: A-niveau

en eksp. voks. funktion f er oplyst, at f(4) = 3 og f(6) = 27.

bestem forskriften for f?

Jeg ved at den skal se sådan her ud.

f(x) = ba^x .. ja, men synes slet ikke man kan løse den. b og a er i begge tilfælde ukendte, så vi har 2 ukendte! Den skal kunne løses uden lommeregneren sir' min lærer.

Vær venlig at give en forklaring så jeg kan forstå hvad i gør :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: To ligninger med 2 ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. august 2009 af Isomorphician

Du kan enten indse at funktionsværdien tredobles for hver gang x stiger med 1, eller opstille to ligninger med to ubekendte.


Svar #3
21. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

nånånånå vent..... har begge funktion samme a og b værdi? Altså er a og b konstante værdier? Er det derfor man kan gøre det?


Svar #4
21. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

f(4) = 3 og f(6) = 27.

3 = ba^4  og 27 = ba^6... altså jeg kan ski ikke finde ud af det. Problemet er at vi lige har haft sommerferie.. ku godt løse den før, men altså sådan en ferie.. man glemmer tingene :/ Har brug for lidt mere hjælp for at komme igang.. og igen, altså er a og b ens?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2009 af Isomorphician

Og så dividerer du venstresiderne, og dividerer højresiderne.

Dermed forsvinder den ene variable (b), og du kan isolere a.

Derefter indsætter du værdien for a i en af de oprindelige ligninger og isolerer b.


Svar #6
21. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

puha.. er lidt rundt på gulvet..

3 = ba^4

b = 3/a^4  <-- så har vi et udtryk for b?

Så tager vi ligning 2

27 = ba^6

27 = (3/a^4)(a^6)

så får vi så at
a = et eller andet..

men det skal være en opgave som skal kunne løses uden hjælp af lommeregneren.. og som sagt kun matematik A niveau det her og den ligning er da mege tsvært at løse uden hjælpemidler. Gør jeg det på en besværlig måde?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2009 af Isomorphician

(i): 3 = b*a4

(ii): 27 = b*a6

(i) divideret med (ii):

3/27 = (b/b)*(a4/a6) <=>

1/9 = a-2 <=>

1/9 = 1/a2 <=>

.....


Svar #8
21. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, mange tak. Bare lige et spørgsmål til

a og b i de 2 ligninger har samme værdi, ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. august 2009 af Isomorphician

Jo, da det jo er den samme funktion de to punkter er taget fra.


Svar #10
21. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, mange tak.. puha, håber sku' jeg hurtigt når op i gear i mat igen og det hele kommer til mig igen.. godt nok træls det her : P Dumme ferie.


Svar #11
22. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

okay, så a = 3  :) der er 2 løsninger, men vi får at vide i opg'en at f er eks. voksende, dvs. fremskrivningsfaktoren er > 1.

og jeg får b = 3/81.


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. august 2009 af Isomorphician

3/81 kan forkortes, men ellers er det korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. august 2009 af mathon

kort:
y = yo*aΔx og a>1

27 = 3*a6-4

9 = a2
a = 3, da a>1
hvoraf

f(4) = 3 = b*34

1 = b*33
b = 3-3


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. november 2011 af C21222L (Slettet)

#13, Mathon 

Skal ligningen: "y = b * ax , a > 1" ikke bruges i stedet for: "y = yo*aΔx og a>1"


Svar #15
06. november 2011 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hey Stina.

Nu er jeg godt nok færdig med gymnasiet siden jeg sidst deltog i den her tråd, så matematikken ligger lidt tilbage.. men jeg vil mene at den formel du skriver og den formel mathon har benyttet sig af er den samme, i har bare kaldt tingene noget forskelligt, hvor du skriver 'b' så skriver mathon 'y'.. Dette gør han nok fordi det er værdier der evt kan plottes ind i graf, hvor vi har en x- og y-akse og derfor er lidt mere praktisk... TROR JEG!!! Som sagt, længe siden jeg har set på det her :-) Held og lykke


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.