Matematik

areal og omkreds.

22. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet) - Niveau: A-niveau

et bed har form som retangel med en halvcirkel.

1) opstil et udtryk for bedets omkreds udtrykt ved h og r.

2) bestem bedets areal udtrykt ved r, når bedets omkreds er 16.

-----------------

her er hvad jeg selv har lavet.

1)

O = (h+2r+h+2r) + pi*2r

2)

den her jeg har svært ved.

(I)   16 = (h+2r+h+2r) + pi*2r

(II)  A(r) = pi*r2.

Hvordan kan jeg bestemme arealet?

for at bestemme arealet skal jeg jo vide hvad r er.

og i ligning 1 har vi jo 2 ubekendte. så der kan jeg ikke løse eller isolerer r og få en r-værdi. Sådan som jeg ser det.

Vedhæftet fil: mat1.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. august 2009 af peter lind

I spørgsmå 1 har du brugt omkredsen af hele cirklen med , men der indgår kun den halve omkreds.

Løs (I) med hensyn til h

Arealet lig areal af kvadraet+areal af halvcirkel = 2r*h+½πr2.  Sæt resultatet fra (I) ind i dette


Svar #2
22. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

nårh ja, det kan jeg godt se. Det er simpelthen nogen dumme fejl jeg har fået lavet.. Prøver lige at gøre som du har sagt, tar lige lidt tid.. men tror godt jeg kan se det.

Så får vi på den måde udtrykt h, altså med nogen r'er og sådan. Så kan vi indsætte det i ligning 2... men... så har vi jo stadigvæk Arealet som ukendt og r'erne som vores ukendte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2009 af peter lind

Der bedes jo netop om at arealet skal udtrykkes som funktion af r. Du skal altså ikke have tal for disse størrelser.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2009 af peter lind

Jeg har lige opdaget en fejl. I #0 opgiver du længden 2r 2 gange; men den ene gang er det en indre linje og indgår derfor ikke i omkredsen.


Svar #5
22. august 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

peter :) Den havde jeg aldrig selv spottet! Og ja, du har ret. Jeg skal ikke finde A = et tal.. men bare et udtryk for A via. r, nu er jeg med på det hele :) Tak skal du have.


Skriv et svar til: areal og omkreds.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.