Kemi

Syre og pH-skalaen

22. august 2009 af LLinnea (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej!

Jeg har fået en opg. om syre og pH-skalaen. Spørgsmålet er: Man har et reagensglas med 10mL syre med en pH-værdi på 2. Når syren hældes ned i 90mL vand i et måleglas, fortyndes syren. Syren vil så have en pH-værdi på 3, men jeg skal også forklar hvorfor, og der må jeg være ærlig, det ved jeg ikke. Så jeg håber at I vil hjælpe mig!

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

pH-skalaen er defineret logaritmisk, dvs. for hvert trin i skalaen ændres koncentrationen med en faktor 10.


Svar #2
22. august 2009 af LLinnea (Slettet)

Hvad betyder defineret logaritmisk?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2009 af desert_eye (Slettet)

pH= - log [H3O+]

som Darwin sagde, så er pH en logaritmisk værdi af koncentrationen af oxonium. 

Jeg mener du kan sige, at for hver gang koncentrationen af oxonium stiger en faktor 10, så falder pH med én.


Svar #4
22. august 2009 af LLinnea (Slettet)

Tak skal I have. =) Jeg fik at vide at pH-skalaen var stillet op som en slags potens, mener jeg nok, men jeg forstod ikke det min lærer mente. Hans sagde et eller andet med, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4, 10-3, 10-2 og 10-1 også blev jeg helt forvirret.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2009 af Darwin (Slettet)

[H3O+]                 pH

1·10-7                   7

1·10-6                   6

1·10-5                   5

1·10-4                   4

1·10-3                   3

  0.01                   2

    0.1                   1


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. august 2009 af mathon

...eller skrevet
[H3O+             pH

1·10-7                 7

1·10-6                 6

1·10-5                 5

1·10-4                 4

1·10-3                 3

1*10-2                 2

1*10-1                 1

.............

oftest er dog
[H3O+] = a*10-n og 0<a<1 og n∈N
hvoraf

pH = -log(a*10-n) = -(log(a) + log(10-n)) = -(log(a) + (-n)) = -log(a) + n
hvor
-log(a)>0
 


Skriv et svar til: Syre og pH-skalaen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.