Kemi

Pufferområde

23. august 2009 af hihihej (Slettet)

Hej.

Et pufferområde er i intervallet pH = pKs-1 og pKs+1

Men har ikke rigtig forstået, hvems pH's værdi det er.

Er det den syre man evt. putter ned i puffersystemet, som ikke må have en pH over pKs (-1/+1)?

Eller er pufferområdet de pH værdier pufferen kan fastholde? Hvis man fx ønsker at fastholde en pH værdi på 7, så går det ikke at man sender en puffer med pKs 2 ned i væsken?

:D


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. august 2009 af mathon

en indikator er et svagt syre/base system
dvs. et pufferstystem

   HIn   +   H2O  <--->   In-   +   H3O+                              (In = "indikator")
  farve1                      farve2

hvor
pH = pKIn + log([In- ]/[HIn])

det menneskelige øje kan ikke skelne de opståede farvenuancer,
når
koncentrationen af farve1 overstiger 10 gange koncentrationen af farve2 og omvendt.

Indikatorens anvendelige pH-område
har således intervalgrænserne:

pH = pKIn + log(c/(10c)) = pKIn + log(10-1) = pKIn + (-1)*log(10) = pKIn - 1

pH = pKIn + log(10c/(c)) = pKIn + log(10) = pKIn + 1

eller skrevet

pKIn - 1 < pH < pKIn + 1


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. august 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Hvis du ønsker en opløsning, hvis pH skal være nogenunde konstant i et lille interval, kan du tilsætte et puffersystem, hvor syrens pKs er tilstrækkelig tæt på den ønskede pH-værdi, dvs. typisk mindre end én pH-værdi afvigende. (En tommelfingerregel)

Den maksimale pufferkapacitet er når pH = pKs og ved netop pH = pKs ± 1 vil pufferkapaciteten være faldet til 33 % af den maksimale kapacitet.


Svar #3
23. august 2009 af hihihej (Slettet)

Mange tak, er ikke sikker på at jeg har 100% forstået det.

Det vil altså sige, at pufferområdet angiver puffersystemets anvendelige område. Så hvis der er for meget base eller syre i et puffersystem (stor afvigelse fra pufferområdet) - så dur det ikke?

Så hvis man vil lave et puffersystem med pH 7, så dur en syre med pKs på 2 ikke? : )


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. august 2009 af Darwin (Slettet)

#3. "Så hvis man vil lave et puffersystem med pH 7, så dur en syre med pKs på 2 ikke? : )"

- Tja, hvis man vil have en pH-stabil opløsning med pH 7, så duer et puffersystem med en syre med pKs på 2 ikke.

#0. "Eller er pufferområdet de pH værdier pufferen kan fastholde? Hvis man fx ønsker at fastholde en pH værdi på 7, så går det ikke at man sender en puffer med pKs 2 ned i væsken?"

- Ja!


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2009 af mathon

pufferkapaciteten
β = dCb/dpH

som når
C = Cs + Cb og α = Cb/C
kan gennemregnes
til

β = 2,303*C*α*(1-α) med maksimum for α = ½

hvoraf
βmax = (2,303/4)*C = 0,576*C

dvs.
βmax optræder
når
pH = pKs + log(α/(1-α)) = pKs + log(½/(1-½)) = pKs
 


Skriv et svar til: Pufferområde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.