Matematik

Forkort brøker

24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Hej allesammen!

Jeg har en opgave, der lyder: 3x2 - 12x + 12 / 5x2 - 10x

Vil I ikke fortælle/vise, hvordan man skal starte?

På forhånd mange tak! ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Prøv at sætte 3x udenfor parantes i tælleren og 5x udenfor parantes i nævneren.


Svar #2
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Så det kommer til at se sådan her ud? : 3x(x - 4 + 4) / 5x(x - 2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Ah, nej. Det gør det ikke. Enten har jeg læst forkert,  eller også har du haft redigeret indlægget. I hvert fald virker metoden ikke.

Du skal kigge på kvadradsætnnigerne i stedet.


Svar #4
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Kan det passe, at det er kvadratsætning 2?

(a - b)2 = a2 + b2 - 2ab


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ikke helt. Prøv at faktorisere tælleren.


Svar #6
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Prøv at hvad? Forstår ikke helt ordet ;)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2009 af keg (Slettet)

prøv istedet for 3x at sætte 3 uden for parantes i tæller, så vil du få kvadratsætningen


Svar #8
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

#7

altså 3 uden for den parentes, jeg lavede længere oppe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2009 af mathon

skrevet lidt anderledes med fællesfaktorer

(3x2 - 12x + 12) / (5x2 - 10x) = (3·x2 - 3·4x + 3·4) / (5x·x - 5x·2)


Svar #10
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

#9 så resultatet er (3·x2 - 3·4x + 3·4) / (5x · x - 5·2x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. august 2009 af mathon

#10

nej

sæt de i #9 med fed skrift markerede fællesfaktorer uden for parentes i henholdsvis tæller og nævner


Svar #12
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Altså (3·x2 - 3·4x + 3·4) / (5·x2 - 5·2x) = 3(3·x2 - 3·4x + 3·4) / 5(5·x2- 5·2x)?

=

9x2-36x+36 / 25x2-50x


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. august 2009 af mathon

(3·x2 - 3·4x + 3·4) / (5x·x - 5x·2) = 3·(x2 - 4x + 4) / (5x·(x-2))

Kan du mon bruge en omvendt kvadratsætning på
(x2 - 4x + 4) ??


Svar #14
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Nej, det er rigtigt nok.. Hvad skal jeg nu?


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2009 af mathon

kan
x2 - 4x + 4
ikke omskrives til typen
(x -"et eller andet")2      ??
 


Svar #16
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad du mener med "en omvendt" kvadratsætning


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. august 2009 af mathon

fremad er
(a - b)2 = a2 - 2ab + b2

omvendt er
a2 - 2ab + b2 = (a - b)2


Svar #18
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

Ahh okay! Du spurgte, om man kunne omskrive x2 - 4x + 4 til noget andet.. Er det (x - 2x + x)?


Brugbart svar (0)

Svar #19
24. august 2009 af mathon

neeej
men
(x -"et eller andet")2 x2 - 2·(2·x) + 22


Svar #20
24. august 2009 af addictxx (Slettet)

hmm.. jeg kan da ikke skrive det pænere end det er? ;/


Forrige 1 2 Næste

Der er 38 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.