Matematik

Hvordan opstiller man en ligning?

25. august 2009 af VIIS (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej er der nogen der kan hjælpe her, jeg forstår simpelthen ikke denne opgave jeg har fået.

Opgaven lyder således:

En dieselbil er dyrere i indkøb end en tilsvarende med benzinmotor. Til gengæld koster dieselolie mindre pr. liter end benzin. Jensens drømmebil koster 180.000 kr med benzinmotor og 220.000 kr med dieselmotor. Jensen regner med at køre ca. 300.000 km i bilen. Dieselbilen kører 20 km pr. liter olie á 6,50 kr mens benzinudgaven kører 15 km pr liter á 7,80 kr. Vælg selv passende redskaber til at besvarelse af nedenstående spørgsmål.

a) Hvad koster det Jensen i anskaffelse og brænsatof at køre 200.000 km i dieselbilen?

b) Opstil ligninger for sammenhæng mellem udgift og antal kørte km i de to biltyper.

c) Tegn i samme koordinatsystem grafer, der viser sammenhængen mellem udgift og antal kørte km for de to biltyper.

d) Ved hvilken km-tal (break-even) er de to biler lige dyre?

Jeg kan sagtens finde ud af, at regne a ud, men jeg går helt i stå når jeg kommer til spørgsmål b.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2009 af keg (Slettet)

jamen det er da ikke så godt at du ikke forstår opgaven, hvis vi nu tager a)

så får du at vide at dieselbilen koster 220000 kr (anskaffelsespris) og så skal vi vide at han kører 200000 km i bilen og hvad koster det i brændstof ( dieselolie)  vi ved at for hver gang han har kørt  20km koster det ham 6, 50 kr  for så har han brugt 1 liter dieselolie. Defor skal vi finde ud af, hvormeget olie han bruger for at køre 200000 km, hvilket er 200000/20 =10000 l olie a 6,50 kr, og så kan du svare på a)

Dieselbil:    Omkostninger=  220000 + (6,50/20) *x                                  anskaffelsessum +( kr/km) * km    ( x er kørte km)

Benzinbil   Omkostninger  =                             og så kan du


Svar #2
25. august 2009 af VIIS (Slettet)

Ja det bliver 65.000 + 220.000 = 285.000 kr.

Men hvordan opstiller man så en ligning ud af det hele, det giver desværre ingen mening for mig.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august 2009 af keg (Slettet)

Du skal opstille to ligninger og når du har opstillet dem, kan du tegne dem ind i et x-y diagram,

hvor du sætter omkostninger op ad y-aksen og kørte km ud af x-aksen,

jeg givet dig den første ligning #1


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. august 2009 af keg (Slettet)

Når du har har opstillet de to ligninger kan du sætte dem lig med hinanden og finde x (kørte km), som kaldes break-even og for dette x kan du så finde en tilsvarende y-værdi (svar på d)

ved optegning finder man d hvor linierne skærer hinanden


Svar #5
25. august 2009 af VIIS (Slettet)

Vil det så sige, hvis jeg stiller det sådan op med tal.

220.000+0.325*300.000+(220.000/300.000)*300.000 = 537.500


Skriv et svar til: Hvordan opstiller man en ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.