Kemi

Alkohol

28. august 2009 af modii (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej :D

jeg ved ikk hvordan jeg skal tage fat i denne opgave.

Molekylformlen for en alkohol kan skrives CaHbO. Ved fuldstændig forbrænding af alkoholen fås 2,800 g CO2 og 1,376 g H2O.
a) Bestem den empiriske formel (dvs sumformel sammensætning) for alkoholen.

Ved et eksperiment bestemmes alkoholens molare masse til 88,15 g/mol.
b) Bestem alkoholens molekylformel.

Et nyt eksperiment viser, at der er tale om en tertiær alkohol.
c) Opskriv alkoholens strukturformel og angiv dens navn.
 

på forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2009 af lasols (Slettet)

A

fremgangsmåden er: find forholdet mellem carbon og hydrogen,

fra det oplyste fås løsningen CaH2,4aO (oxygenatomet er uafhængigtaf de to andre udfra det oplyste og der er derfor flere løsninger  samtidig ved vi at en alkohol har formlen CxH2x+2O  =>

grundstofbalancer

C: x = a

H: 2,4a=2x+2  => 2,4x=2x+2  =>  0,4x=2 => x = 5 = a

C5H12O

B

her benyttes den såkaldte "rule of 13" kendt fra massespektroskopi der divideres med 13 da dette svare til en CH enhed

#C: 88/13=6,77 => 6 carbon atomer

#H: (6,77-6)*13+6 => 16

C6H16 => C5>H12O (idet oxygen vejer det samme som 1C+4H atomer)

C

eneste mulige tertiære alkohol er 2-methylbutan-2-ol


Skriv et svar til: Alkohol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.