Kemi

Opløslighed

29. august 2009 af modii (Slettet)

Hej alle sammen, jeg har fået dette spg. som jeg ik er helt sikker på om jeg har besvaret korrekt.

Pb(OH)2 har et opløselighedsprodukt på 1,0. 10-16
a) Beregn koncentrationen af Pb2+ i en mættet opløsning af blyhydroxid
b) Beregn pH i opløsningen
150 mL af den mættede opløsning tilsættes nu 1,0 mL 0,0030 M HCl.
c) Beregn nu koncentrationen af Pb2+, når der stadig er fast blyhydroxid på bunden efter tilsætning af syre.
 

jeg er mest i tvivl om C.

på forhånd tak :D
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2009 af mathon

Pb(OH)2 (s)   <--->   Pb(OH)2 (aq)  <--->  Pb2+ (aq) +  2OH- (aq)

forskydes ved tilsætning af H3O+ - fjernelse af OH- - mod højre,
hvorved
Pb2+-koncentrationen øges.........


Svar #2
29. august 2009 af modii (Slettet)

stiger så koncentration med 0,0030 M?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2009 af mathon

n(H3O+)tilførsel = (0,001 L)*(0,0030 mol/L) = 3,0*10-6 mol

n(Pb2+)forøgelse = ½(3,0*10-6 mol)


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. august 2009 af mathon

...dog er der en øvre grænse for
væksten i Pb2+-koncentrationen
da
opløselighedsproduktet for PbCl2

                  [Pb2+]*[Cl-]2 = 2*10-5 M3 

ikke overstiges.

Når s er opløseligheden af PbCl2 i vand i enheden mol/L
haves:

                             PbCl2 (aq) <---> Pb2+ + 2Cl-
                                s                       s          2s

og dermed

[Pb2+]*[Cl-]2 = s*(2s)2 =  2*10-5 M3

hvoraf

4s3 = 2*10-5 M3

s = [(2*10-5 M3)/4]1/3 = 0,0171 M

[Pb2+] = 0,0171 M   overskrides således ikke


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2009 af Imanb (Slettet)

Hvad med opløseligheden af blyhydroxid. Skal den ikke tages i betragtning?


Skriv et svar til: Opløslighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.