Matematik

lineær sammenhæng

30. august 2009 af Gratian (Slettet)

HEJ ER DER NOGEN DER GIDER BRUGE TID PÅ AT HJÆLPE MIG MED DET HER??

En gryde med olie opvarmes på en kogeplade. I skemaet nedenfor er anført oliens temperatur under opvarmningen.

tidspunkt / sek.
0   |   20  |    40    |    60   |   80  |
temperatur / °C
21  | 44   ´|   66   |  90   |    112  |

Det oplyses, at temperaturen T med god tilnærmelse er en lineær funktion af tiden t.
a)Bestem en forskrift for T som funktion af t og beskriv betydningen af de konstanter, der indgår i forskriften.
b)Bestem temperaturen, når der er gået 75 sekunder.
c)Bestem, hvor lang tid temperaturen er om at nå 150°.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. august 2009 af sHastrup (Slettet)

a) Lav en lineær regression på din lommeregner.

b) Indsæt 75 på x's plads i din fundne forskrift.

c) Indsæt 150 på y's plads og isolér x.


Brugbart svar (2)

Svar #2
30. august 2009 af MN-P (Slettet)

Kald tiden for x, så er f(x) temperaturen

lineær funktion har formen f(x)=ax+b

Hvis x=0 er f(x)=21 temperaturen er 21 grader når der startes

funktionen går gennem (0,21)

21=a*0+b beregn b

For at få så stor afstand mellem punkterne bruges den sidste aflæsning (80,112) til at beregne a

indsæt x=80 og f(x)=112  og b i funktionen og beregn a

Nu har du funktionen så kan du indsætte x=75 og finde temperaturen

og

indsætte f(x)=150 og finde tiden

Tegn evt en graf, hvor du afsætter punkterne, tegner linien f(x)=ax+b (brug de værdiger du har fundet) og aflæs f(75) og x for f(150)


Skriv et svar til: lineær sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.