Matematik

Bestem omkredsen som funktion af x

05. september 2009 af LisbethK (Slettet)

Bestem omkredsen som funktion af x, når arealet af området er 12.

Se figuren i den vedhæftede fil.

Arealet udtrykt ved x og y: T = 2xy + x2

Omkredsen udtrykt ved x og y: O= 6x + 2y

Vedhæftet fil: Dok1.docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2009 af alex`en (Slettet)

 først  indsætter du 12 i stedet for T. og så isolere du y fra ligningen. du har nu et andet udtryk for y, som kan insættes i din anden ligning.. jeg får resultatet til O = (5*x^2+12) / x..

forstået? :)


Svar #2
05. september 2009 af LisbethK (Slettet)

Tak :) kan godt se, hvordan du vil regne det ud, men ved bare ikke lige hvordan du får det til det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. september 2009 af alex`en (Slettet)

 jeg får y = -(x^2-12)/(2x)

O=6x + 2 * ((5*x^2+12)/  x) 

som jeg så får lommeregneren til at forkorte


Svar #4
05. september 2009 af LisbethK (Slettet)

Jeg får også y = 12-x2 / 2x

derefter siger jeg

O = 6x + 2 * (12-x2/ 2x)

     = 6x + 12-x2 / x

på lommeregneren giver det også

O = 5x2 + 12 / x

men kan bare ikke lige se, hvordan jeg får 5 ind i billedet, og jeg skal have udregningen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. september 2009 af alex`en (Slettet)

 det ved jeg faktisk heller ikk :S skal du vise alle udregningerne? ellers må du jo bare sige at O = 6*x + (12 - x2)/(x)


Svar #6
05. september 2009 af LisbethK (Slettet)

ja det skal jeg.. men har siddet og bikset lidt med den nu, se her:

O = 6x + 2 * (12-x2/ 2x)

O = 6x + (12-x2/ x)

O = 6x + 12-x

O = 5x + 12

?


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. september 2009 af alex`en (Slettet)

 jeg tror ikk at du kan sige (12-x2) / x = 12 -x, for 12-x2 står jo stadig på samme brøkstreg, dvs så skal du vel også dividere x med 12


Svar #8
05. september 2009 af LisbethK (Slettet)

Ja jeg tænkte det samme, men hvis man skriver x2 ud:

O = 6x + 2 * (12-x2/ 2x)

O = 6x + (12-x2/ x)   =        O = 6x + (12-x*x  / x)

O = 6x + 12-x

O = 5x + 12


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. september 2009 af alex`en (Slettet)

 du kan jo godt prøve, men jeg tror ikk der er rigtigt. for hvis du sætter de 2 udtryk lig hinanden (12-x*x / x) = 12 - x, så skal en hver værdi for x jo gøre så ligningen stadig passer, og det får jeg det ikk til


Svar #10
05. september 2009 af LisbethK (Slettet)

Ja du har ret!

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. februar 2010 af knudsen1 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt den måde du har udtrykt arealet ved x og y?? det bliver da (l * b) + (0,5 * h * g) =  2x * y + 0,5 * x * 2x , dvs at arealet udtrykt ved x og y = 4x^3 * y + 0,5 ??? eller hvad? du har jo både en firkant og en trekant, og du skal finde hele arealet?


Brugbart svar (1)

Svar #12
21. februar 2010 af knudsen1 (Slettet)

sidder nemlig med samme opgave :) og forstår det ikke helt efter din måde


Brugbart svar (1)

Svar #13
21. februar 2010 af alex`en (Slettet)

nej, formlen for arealet er jo givet i opgaven? arealet for firkanten er 2xy og de to trekanter kan også ses som en firkant og har så arealet x2


Brugbart svar (1)

Svar #14
21. februar 2010 af knudsen1 (Slettet)

Nej formlen for arealet er netop ikke givet i opgaven :D .. men det er fordi han/hun har lavet a'ern, nemlig at udtrykke arealet ved x og y samt omkredsen ved x og y, men vedkommende har kun spurgt om hjælp til b'eren. Men kan godt se det der med en firkant, syntes stadig bare at det er mærkeligt, at man ikke kan bruge arealet 0,5 * h * g?? og så lægge det sammen med firkanten, når det jo egentlig er en trekant med en højde, dont get it ..


Brugbart svar (1)

Svar #15
21. februar 2010 af alex`en (Slettet)

det kan du også, men så giver arealet for den store trekant 2x*x*0.5 og det er det samme som x2 :)


Brugbart svar (1)

Svar #16
21. februar 2010 af knudsen1 (Slettet)

aaaaaaaaaaah ja, :D ved ikke lige hvordan jeg i alverden så er kommet frem til 4x^3 ....... men mange takker :D


Brugbart svar (1)

Svar #17
28. februar 2010 af 25jonathan (Slettet)

hvordan kommer du frem til den måde du udtrykker omkredsen på? 


Brugbart svar (1)

Svar #18
13. april 2010 af Vinia (Slettet)

Ja hvordan i al verden kommer i frem til, hvordan man udtrykker omkredsen på???


Brugbart svar (1)

Svar #19
16. maj 2010 af Zeifox (Slettet)

For mig giver omkredsen udtrykt ved x og y heller ingen mening.
Burden omkredsen ikke blot være 4x + 2y, da renktangelet og trekanten jo er sat sammen som en, og man skal derfor kun tælle 3 sider med i renktanglet og ikke alle 4, som der tydeligvis er blevet gjort i opgaven?  


Brugbart svar (0)

Svar #20
31. maj 2010 af putte1234 (Slettet)

Du har oplyst længden af to sider i hver trekant, nemlig:

h = x og 1/2BD = x 

Herefter bruger du pythagoras' sætning for at finde hypotenusen, som er den der indgår i omkredsen:

a^2 + b^2 = c^2

x^2 + x^2 = DC^2

DC = kvadratroden af 2x^2 = 2x

Da du har to identiske trekanter, gælder dette resultat også for siden CB

Nu kan alle siderne lægges sammen: 2x + y + y + 2x + 2x

= O = 6x + 2y


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.