Kemi

Kemi Mængdeberegning

05. september 2009 af Monkeydude (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en opgave der lyder:

Det organiske opløsningsmiddel tetrachlormethan (CCl4) kan fremstilles udfra methan på følgende måde:

CH4(g)+4Cl2(g) -> CCl4(l)+4HCL(g)

Der tages 100 kg CH4 i anvendelse. Udbyttet af reaktionen antages at være 85%.

a) Hvor mange liter CCl4 kan der fremstilles?
 

Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal finde ud af det, da det ligger langt væk i hukommelsen. Så hvis nogen vil hjælpe vil jeg være meget taknemmelig :) 


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. september 2009 af mathon

n(CCl4)  = (105 g)/(16,04 g/mol) = 6324,41 mol

                                                        CH4 (g)  +  4Cl2 (g)   →  CCl4 (l)  +  4HCl (g)
ækvivalente stofmængder i mol:            1              4                  1               4
aktuelle stofmængder i mol:              650,111                       6324,41           
 

6324,41 mol CCl4 er den teoretiske mængde:

faktisk mængde CCl4: (6324,41 mol)·0,85 = 5299,25 mol

ved 1 atm og 20°C fylder 1 mol ideal gas 24 L

volumen CCl4: (5299,25 mol)·(24 L/mol) ≈ 127182 L


Svar #2
07. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

Ja okay :)

I b'eren skal jeg finde ud af hvor mange liter Cl2 der skal bruges, og jeg får at vide at det er 40 grader og et tryk på 1 bar. Jeg går ud fra at jeg skal bruge idealgasloven (P*V=n*R*T), men ved ikke lige hvordan jeg skal stille den op 


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2009 af mathon

du skal benytte
R = 0,0083145 bar·L/(mol*K)

V = (n·R·T)/p


Svar #4
07. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

#3

du skal benytte
R = 0,0083145 bar·L/(mol*K)

Men jeg kender ikke stofmængden, og skal finde frem til volumen. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. september 2009 af mathon

y/(4mol) = 650,111/1

y = 650,111·(4 mol) = 2600,44 mol

V = (2600,44 mol)·(0,0083145 bar·L/(mol*K))·(273,15+40) K)/(1 bar)


Svar #6
08. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

 Jeg kommer frem til 6770.7 liter udfra den udregning.


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. september 2009 af mathon

6770,7 liter ≈ 6,8 m3


Svar #8
08. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

 Hvordan kan jeg så opskrive og afstemme et reaktionsskema for neutralisationsreaktionen? Jeg har fået at vide at det dannede HCl(g) neutraliseres ved at lede gassen gennem en vandig opløsning af natriumhydroxid

Skal også have lidt hjælp med hvordan man beregner den masse af natriumhydroxid der er nødvendig for denne neutralisation


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. september 2009 af mathon

HCl      +      NaOH    →    NaCl    +    H2O
syre              base              salt           vand


Svar #10
08. september 2009 af Monkeydude (Slettet)

 Hvordan skal jeg så beregne massen af NaOH som er nødvendig for neutralisationen?


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. september 2009 af mathon

...afhænger af rumfang og koncentrationer

                             VHCl*cHCl = VNaOH*cNaOH
 


Skriv et svar til: Kemi Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.