Kemi

Aktuel koncentration af Ca(OH)2

08. september 2009 af richgirl (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder og læser om aktuel og formel koncentration af et stof, men er lidt i tvivl om noget.

i min bog er der givet et eksempel på aktuel koncentration af Ca(OH)2 på 0,02mol/l:

c(Ca(OH)2) = 0,02 mol/l
[Ca2+]= 0.02 mol/l
[OH-]=0,04 mol/l

[Ca(OH)2] = 0 mol/L

spørgsmålet er vedr. den sidste, hvorfor er den aktuelle koncentration af hele stoffet på 0????? når den formelle koncentration er på 0,02 mol/l????

please help me!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2009 af mathon

s er vandopløseligheden af Ca(OH)2mol/L

                    Ca(OH)2 (s)  <--->  Ca(OH)2 (aq)  <--->  Ca2+ (aq)  +  2OH- (aq)
                                                        s                            s                  2s

[Ca2+ (aq)]*[OH- (aq)]2 = Ko = 3,1*10-5 M3 hvoraf

s*(2s)2 = 3,1*10-5 M3

4s3 = 3,1*10-5 M

s = ((3,1*10-5/4) M3)1/3 = 0,019489 M = 0,019489 mol/L

2s = 0,039579 mol/L

i en vandig opløsning af Ca(OH)2 - uden tilstedeværelse af andre ioner - kan
ionerne maksimalt forekomme
i koncentrationerne
[Ca2+ (aq)] = 0,019489 mol/L som afrundet er 0,02 M
[OH- (aq)] = 0,039579 mol/L som afrundet er 0,04 M

Når ionkoncentrationerne ikke overstiger de ovennævnte værdier
er ligevægten

Ca(OH)2 (aq) <---> Ca2+ (aq) + 2OH- (aq)  forskudt helt til højre

og bør derfor skrives

                                                                          Ca(OH)2 (aq) → Ca2+ (aq) + 2OH- (aq)
med de aktuelle molære koncentrationer:             0                 0,02             0,04
 


Skriv et svar til: Aktuel koncentration af Ca(OH)2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.