Matematik

eksponential til logaritmisk

09. september 2009 af Yow! (Slettet)

når man f.eks. har en funktion

y = 245,85e-0,082x  (eksonential funktion)  hvor y = tryk   og x = volumen   (grafen opfører sig også eksonentialt)
 

men når man så får at vide at man skal dele 1 med volumen dvs 1/V på x-aksen og tryk på y-aksen

så får man følgende ligning

y = 967,38x + 6,6141
 

og grafen opfører sig nu lineært....

hvordan kan det lade sig gøre???? noget med logaritme måske????

skal lige sige at jeg har brugt excel


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. september 2009 af peter lind

Det er heller ikke helt rigtigt det du skriver. Hvis du tager logaritmen på begge sider får du ln(y) = ln(245,85e-0,082x) =  ln(245,85)+ln(e-0,082x)  =  ln(245,85) -0,082x. Du skal altså afsætte ln(y) op ad y aksen, så får du en lineær afbildning.

Sætningen 'når man så får at vide at man skal dele 1 med volumen dvs 1/V på x-aksen og tryk på y-aksen' syer ud til at gælde noget helt andet nemlig Boyle Mariottes lov. Den siger at P*V = en konstant. deler du denne med V får du P=konstant*(1/V) altså en lineær funktion af 1/V


Svar #2
09. september 2009 af Yow! (Slettet)

ja nemlig.... boyle-mariottes lov..... det glemte jeg at tilføje....

men takker peter lind....det var et stort hjælp...tak for det!!!


Skriv et svar til: eksponential til logaritmisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.