Kemi

Intermolekylære kræfter og elektronegativitet

12. september 2009 af IdaJen (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har brug for hjælp til at finde ud af, hvilke intermolekylære kræfter (London-bindinger, hydrogenbindinger eller dipol-dipol-bindinger), der er dominerende i følgende forbindelser, samt hvad elektronegativitetsforskellen er:

Vand (H2O)

Ethanol (C2H5OH)

Heptan (C7H16)

Natriumchlorid (NaCl)

Iod (I2)

Kobber(II)sulfat (CuSO4)

Hexan (C6H14)

Pentanol (C5H12)

Glukose (C6H12O6)

Olie (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH

Stearin (CH3(CH2)16COOH


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2009 af .:Tarzan:. (Slettet)

Gå ind på denne her hjemmeside:

http://da.wikipedia.org/wiki/Elektronegativitet

Elektronegativitetsforskel Bindingstype
Mindre end 0,5 Ikke-polær kovalent
Mellem 0,5 og 1,6 Polær kovalent
Mellem 1,6 og 2,0 med kun ikke-metaller involveret Polær kovalent
Mellem 1,6 og 2,0 og et metal er involveret Ionbinding
Større end 2,0 Ionbinding

EN for vand (H2O)

H (hydrogen)=2,20 og O (oxygen)=3,44

For at finde elektronegativitetsforskellen skal du trække dem fra hinanden, det vil sige på følgende måde:

3,44(hvilket er oxygen) - 2,20(hydrogen) = 1,24

Hvis du kigger i tabellen kan du se, at hvis elektronegativitetsforskellen er mellem 0,5 og 1,6, så er vand polært.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2009 af .:Tarzan:. (Slettet)

For at finde ud af, hvad de forskellige ting er. Kan du her læse om de intermolekylære kræfter:

http://homepage.svendborg-gym.dk/rk/kemi/noter-b/bindingstyper.htm


Svar #3
12. september 2009 af IdaJen (Slettet)

 Men hvordan regner man det ud, når der er flere en to atomer?

Ex C2H5OH


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2009 af DON CARLOS (Slettet)

Fx Ethanol:

Elektronegativitets differencen er relativt lav i C-H, men O-H er stor (udregningen er ovenfor) - hvis man kigger på en alkan som har samme længde (to carbon) ser man at den er (g) ved 295 K, derfor ser man at der er nogle stærke kræfter i Ethanol, som giver det "høje" kogepunkt: Hydrogen-bindingerne! :-)

Fremgangsmåde: kig på den molekylære struktur: er der stor elektronegativitets difference (kig på H som er bundet til nitrogen, oxygen, mm.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2009 af johngun (Slettet)

2.m Tornbjerg gymnasium ???????


Skriv et svar til: Intermolekylære kræfter og elektronegativitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.