Kemi

Puffer til buffer-ligningen!

17. september 2009 af PimpOfTheNation (Slettet)

Jeg skal fremstille 200 mL af én bestemt buffer. pH-værdien skal være lig med 8.4. Totalkoncentrationen skal være 0.1 M.

Jeg kender pKa værdien som er 8.4.

Nu skal jeg så beregne hvor meget af de to stoffer, som skal afvejes til at lave denne fantastiske buffer.

Her går jeg lidt i stå - jeg vil bruge pufferligningen, men ved ikke, hvordan jeg skal finde n for begge stoffer? Jeg har prøvet at bruge c=V*n - men det blev bare noget juks! Nogen som har et hint til, hvordan jeg får fundet n-værdierne? :P for så tror jeg godt, at jeg kan klare resten selv


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2009 af mathon

pH = pKa + log(nb/ns)

8,4 = 8,4 + log(nb/ns)

log(nb/ns) = 0

nb/ns = 100 = 1

nb = ns

Vb·cb = Vs·cs
cb + cs = 0,1

eller

Vb·cb - Vs·cs = 0
    cb +     cs = 0,1
     
 


Svar #2
17. september 2009 af PimpOfTheNation (Slettet)

Áltså volumen er den samme både for syre og base?


Svar #3
18. september 2009 af PimpOfTheNation (Slettet)

Ej er der ikke en, som har en lidt dybdegående forklring? :D PLZ


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2009 af mathon

Vb·cb = Vs·cs
cb + cs = (0,1 M)

................

Vb·((0,1 M) - cs) = Vs·cs

Vs/Vb = ((0,1 M) - cs)/cs

Vs/(Vs+Vb) = ((0,1 M) - cs)/(cs + (0,1 M) - cs)

Vs/(0,200 L) = ((0,1 M) - cs)/(0,1 M)

Vs = (10 M-1)((0,1 M) - cs)·(0,200 L)

Vs = (1 - (10 M-1)·cs)·(200 mL)                    Vb = (200 mL) - Vs


Svar #5
18. september 2009 af PimpOfTheNation (Slettet)

ihh får det til 100 og 0!!!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2009 af mathon

hvad er cs?


Svar #7
18. september 2009 af PimpOfTheNation (Slettet)

Er ikke oplyst i opgaven.. Men regnet den ud fra pKs (tror jeg) vha "-log(Ka)= pKa => pKa=6.16*10^-8


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. september 2009 af mathon

nu er jeg med

cb = cs       da c+ cs = 0,1 M

formentlig menes:
ns = nb = (0,100 L)·(0,5 mol/L) = 0,050 mol af syre såvel som base.

Der kan ikke regnes yderligere, før syren og basen er konkretiseret.


 


Skriv et svar til: Puffer til buffer-ligningen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.