Erhvervsret

Jeg bruger thepirateway.dk, men er det lovligt?

17. september 2009 af Jannik.rl

 - Håber tråden ligger i den rigtige kategori.

Hej,

Jeg bruger http://thepirateway.dk/ til at smutte min vej rundt om blokeringen af The Pirate Bay, men efter en heftig diskussion er mig og min kammerat blevet uenige om, hvorvidt den er lovlig eller ej, og hvor længe der vil gå før den vil blive lukket!

Her tænker vi på, om ejeren af siden sidder med det ene ben i retten/spjællet, eller om han blot videregiver lovlige informationer. Håber der er nogle derude, som kan hjælpe med til afklaringen!


Brugbart svar (3)

Svar #2
17. september 2009 af Exupery (Slettet)

Jeg ved, at The Pirate Bay er ulovlig, så hvis du bruger den, skider du vel i princippet på, hvad der er lovligt og ulovligt, hvorfor det ikke burde gøre dig noget, om den side du linker til er ulovlig. Spærringen er The Pirate Bay er jo et resultat af, at det er et brud på ophavsretten, når folk uden videre kan dele torrents med resten af verden og derved sende musik, film og deslige rundt. Ønsker du at bruge det, må du tage risikoen.


Brugbart svar (2)

Svar #3
19. september 2009 af Roman Garcia

Selvfølgelig er det ulovligt. Det er jo ikke selve det, at du bruger the pirate bay, som er ulovligt, men derimod at du henter musik, uden ophavsrettighedshaverens (altså musikerens) samtykke.


Svar #4
19. september 2009 af Jannik.rl

Spørgsmålet var også mere myntet på om hjemmesiden thepirateway.dk var ulovlig...


Svar #5
19. september 2009 af Jannik.rl

Men hvis du kan hjælpe med den afklaring, så hører jeg gerne fra dig :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
19. september 2009 af Marcus (Slettet)

#4 Jeg vil umiddelbart sige, at også den side er ulovlig. Dette fordi den medvirker til brud på ophavsretten ved at give adgang til the pirate bay.


Brugbart svar (2)

Svar #7
19. september 2009 af bQnne

 http://www.opendns.com virker på den måde at den bruger en ande DNS server end den som din internetudbyder giver dig som standard.

DET BETYDER at du kan gå ind på sider som dit internetselvskab har blokeret. ALLE blokerede sider!


Brugbart svar (2)

Svar #8
27. oktober 2009 af Shase

#4

Spørgsmålet var også mere myntet på om hjemmesiden thepirateway.dk var ulovlig...

Det er den ikke som udgangspunkt da det bare er et spejl. At den kan bruges til noget ulovligt er så noget andet. Det kan vel sammenlignes med en bil. En bil er i sig selv ikke ulovlig, men man kan bruger den til at overtræde hastighedsgrænsen.

Men hvis du vil omgå DNS spærringer vil jeg anbefale dig at følge #7's råd om openDNS. Der er mindre spam.


Brugbart svar (2)

Svar #9
27. oktober 2009 af Shase

Og lige for at få det på plads er der heller ikke noget som helst ulovligt i at bruge openDNS.


Brugbart svar (2)

Svar #10
28. oktober 2009 af Roman Garcia

Det kan overhovedet ikke sammenlignes med en bil. Juridisk set holder det jo bare ikke.

Det eneste formål thepiratebay har er at sprede ulovligt materiale. Så hvis du skal sammenligne thepiratebay med  noget, så er det en pusher. Denne spreder også ulovligt materiale.  


Brugbart svar (2)

Svar #11
28. oktober 2009 af Shase

#10

Nu er det også hjemmesiden thepirateway.dk og ikke thepiratebay.org der bliver spurgt om.

Men nu vi er ved det vil jeg retfærdigvis påpege at der findes lovligt materiale på piratebay, for ikke at nævne at siden i sig selv indeholder torrents.


Brugbart svar (2)

Svar #12
28. oktober 2009 af bQnne

 #10 Sammenligner du også Youtube med en pusher, når du sidder og ser film der inde?

Princippet er det samme. 


Brugbart svar (2)

Svar #13
28. oktober 2009 af Roman Garcia

Det kommer an på formålet. Min sammenligning var blot for at blive i samligningens verden. Hvis man har en tjeneste, som alt overvejende blot er et redskab til at distrubuere ulovligt materiale, så ja, så kan man for samligningens skyld kalde det en pusher.

En person som står ved gaden og sælger ulovlige cd'ere er jo heller ikke anderledes end mange af fildelingstjenesterne. I hvert fald ikke juridisk set.

Det er korrekt, at youtube også har ulovligt materiale på siden, men langt hovedparten er derimod lovligt, så jeg vil langt fra sætte youtube i samme kategori som andre fildelingstjenester.


Brugbart svar (2)

Svar #14
28. oktober 2009 af bQnne

 Thepiratebay er ikke en fildelingstjeneste.

Det er en hjemmeside med en server med mange mange torrent filer (disse er på INGEN måde ulovlige) som brugere kan oploade. Om de vælger at oploade sine lektier  til resten af klassen, eller 12 GB hård b*rnep*rno er op til forbrugeren selv.

Lige som Youtube har thepiratebay rigtigt meget lovligt materiale - mere end man lige skulle tro.


Brugbart svar (2)

Svar #15
28. oktober 2009 af Roman Garcia

Det vil sige, at den thepiratebay du snakker om ikke er den tjeneste, hvor der i april faldt en dom i Sverige? Altså hvor de de fire bagmænd blev idømt et års fængsel for at drive en ulovlig tjeneste, hvor millioner af mennesker hver dag kunne hente ulovlige kopier af film, bøger og musik på hjemmesiden uden at betale rettighedshaverne for kopierne.

Jeg er nu forholdsvis sikker på, at den svenske tjeneste var en klar overtrædelse af de ophavsretlige regler. Det var de svenske domstole iøvrigt også enig i.

Det er muligt, at der var meget lovligt materiale på thepiratebay, men når den primære funktion er at give millioner en adgang til at hente ophavsretligt beskyttet materiale, så vil det være ulovligt. Sider som youtube og andre lignende sider gør en aktiv indsats for at forhindre ophavsretligt beskyttet materiale bliver delt. Derfor har problemerne ved youtube ikke samme omfang, som det har ved thepiratebay.


Brugbart svar (2)

Svar #16
28. oktober 2009 af Roman Garcia

Jeg er klar over, at thepiratebay giver forbindelse til en torrent-tracker, hvorved man ved hjælp af en lille fil der kan hentes på thepiratebay, kan få forbindelse til utallige private brugere rundt omkring i verden. Dette giver gode søge muligheder, så man netop kan finde det, man skal bruge. Så nej, det er ikke direkte en fildelingstjeneste, som jeg skrev tidligere, men for at det ikke skulle blive for teknisk skrev jeg, at det var en fildelingsside, da virkningen er den samme. Dog giver thepiratebay adgang til en masse ulovlig materiale, og det skal thepiratebay selvfølgelig også bære en del af ansvaret for. De har været bekendt, at der blev delt masser af ulovligt materiale, men de ikke gjort noget for at begrænse adgangen til beskyttet materiale. Derfor bærer de en del af ansvaret og skal også have en del af straffen. Tjeneste er som følge heraf en overtrædelse af de ophavsretlige regler. Det var de svenske domstole iøvrigt også enig i.

Prøv forresten blot at høre navnet - the pirate bay. Det lyder jo ikke just som en lektieportal. Der er ikke den store tvivl om, at thepiratebay er ulovlig, og jeg tvivler da meget på, at brugere der besøger thepiratebay udelukkende gør brug af deres lovlige kopier.
 


Brugbart svar (2)

Svar #17
28. oktober 2009 af jesperher

#0

HVERKEN PIRATWAY ELLER PIRATBAY ER ULOVLIGE..

hvertfald ikke i Danmark.

sagen er jo sån at der var nogle internet tjenester der fik lysten til at blokere adgangen til siden, og efterfølgende fulgte andre firmaer trop.. men siden er ikke ulovlig.

det er heller ikke ulovligt at hentr torrents, men det er derimod ulovligt at se de film (med copyrigt) som torrentsne giver adgang til.. den der ligger torrenten op på nettet laver noget ulovligt, da han distribuere copyright matriale videre uden tilladelse fra den som har ophavsretten..


Brugbart svar (2)

Svar #18
29. oktober 2009 af bQnne

 Det gør ikke en side ulovligt at forbrugerne kan uploade alt hvad hjertet begærer, uden at uploade selve filen det drejer sig om.

Hvis du eller en anden person vælger at uploade hele  triologien af Ringenes Herrer på den side, uploader du kun en (ca.) 30 kb lille fil. Denne fil er ikke ulovlig.

Hvis du så vælger IKKE at seede (for at blive i sproget) kan siden umuligt stilles til ansvar for dit materiale, fordi det kan sammenlignes med at du aldrig havde uploadet filen. Ergo bør siden ikke stemples ulovlig fordi privatpersoner som du og jeg kan uploade materiale som tilsyneladende er ulovligt.

Hvis den stabel DVD'er som vi havde i eksemplet før, rent faktisk bliver seedet af vedkommende som uploader materialet, så er det PRIVATPERSONEN som distribuere det ulovlige materiale, og derfor også vedkommende som får PET eller APG bankende på døren en dag - ikke ThePirateBay (på trods af at det modsatte skete - det er åbenbart nemmere at dømme uskyldige som man ved hvor man har, end en skyldig pirat blandt milioner af danskere).

Giv mig en begrundelse på baggrund af det jeg har skrevet (du må godt videredigte min historie - har ikke tid til at forsætte med de uendelige beviser for TPB's uskyld ;P) hvorfor du mener at ThePirateBay *som hjemmeside og torrent (IKKE den fil der bliver delt, altså) fil hosting side* er ulovlig.


Brugbart svar (2)

Svar #19
29. oktober 2009 af Roman Garcia

#17

Du skrev
”HVERKEN PIRATWAY ELLER PIRATBAY ER ULOVLIGE.. hvertfald ikke i Danmark”

Jeg vil lige minde dig om, at sagen ikke er prøvet i Danmark, men derimod i Sverige, hvor man fandt frem til, at de var ulovlige. Derfor blev ejerne pålagt at betale en erstatning, og fik en fængselsstraf. De danske regler ligner til dels de svenske, og derfor vil thepiratebay formentlig også være ulovlig i Danmark. Det er også grunden til, at man har blokeret for thepiratebay hos nogle selskaber. Så jeg er ikke enig i din statement, da du tilsyneladende ikke forholder dig til reglerne på området.

Du skriver også:
”det er heller ikke ulovligt at hentr torrents, men det er derimod ulovligt at se de film (med copyrigt) som torrentsne giver adgang til.. den der ligger torrenten op på nettet laver noget ulovligt, da han distribuere copyright matriale videre uden tilladelse fra den som har ophavsretten.."

Det er korrekt, at det ikke er ulovligt at hente torrents, men ulovligt at se ophavsretligt beskyttede film, musik osv. Dog er det ikke personer, der har hentet torrents som er blevet straffet i sagen fra Sverige. Det er ikke privatpersoner, men derimod ejerne af en tjeneste, som muliggør brud på de ophavsretlige regler.
 

# 18

Du skrev
” Hvis den stabel DVD'er som vi havde i eksemplet før, rent faktisk bliver seedet af vedkommende som uploader materialet, så er det PRIVATPERSONEN som distribuere det ulovlige materiale, og derfor også vedkommende som får PET eller APG bankende på døren en dag”

Det er korrekt. Den der først og fremmest bryder loven, er den person, som direkte bruger det op
Dog må det også siges, at thepiratebay også har et ansvar. Det er der min analogi med pusheren kommer ind. Det er muligt, at pusheren hverken fremstiller eller bruger de forbudte stoffer, men han har et ansvar for den videreformidling der sker. Det er også det, som den svenske domstol siger. Hvis en tjeneste som thepiratebay derimod gjorde meget for at forhindre spredningen af ulovligt materiale i forbindelse med deres tjeneste, så ville thepiratebay ikke være blevet dømt. Faktum er derimod at thepiratebay har været en genvej til ulovlig brug af ophavsretligt beskyttet materiale, og jeg tvivler meget stærkt på, at der overhovedet er brugere på thepiratebay, som ikke henter ulovligt materiale. Derfor fremstår forsvar for thepiratebay også lidt svagt, da de der beskytter thepiratebay ofte blot ønsker den nemme adgang til ophavsretligt beskyttet materiale.
 


Brugbart svar (2)

Svar #20
29. oktober 2009 af Shase

Det sjove ved hele det dilemma med piratebay som inddirekte spreder ulovligt material er jo at så må det samme gælde for de store søgemaskine som Google hvor det ikke er noget problem at finde direkte links til torrents. Der mangler lovgivning inden for området så man juridisk klart kan definere problemet.

Men back on topic:

thepirateway.dk er et spejl som kan bruges til at surfe igennem. Det er der intet ulovligt i. Spejle bliver som regel brugt i forbindelse med at omgå blokeringer af fx Facebook på ens arbejdsplads. At thepirateway så direkte opfordrer til at omgå spærringen af piratebay.org er så lidt frækt, men ikke ulovligt da de ikke omgår landsrettens kendelse fordi serveren er hostet i Tyskland.


Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.