Matematik

Faktorisering???? ;O

23. september 2009 af debbiejustesen (Slettet) - Niveau: C-niveau

hvad betyder at faktoriser ?   jeg har et eksempel: 4a^2-9y^2    og et andet: a^2-1     og har ingen idé om hvad de vil ha' mig til at gøre?   nogen der kan hjælpe, ville være skønt! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. september 2009 af Exupery (Slettet)

Du skal opløse udtrykket i faktorer.

For eksempel er:

a^2-b^2 faktoriseret lig (a+b)(a-b).

Mit eksempel er også et hint til at løse din opgave!


Svar #2
23. september 2009 af debbiejustesen (Slettet)

fatter simpelthen hat ! Hader A & B , men kan du forklare det anderledes ?
men tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. september 2009 af Exupery (Slettet)

Det bliver svært. Der er ikke så meget at forstå, men hvis du ikke forstår det, må du lære det uden ad. Det er heller ikke så svært, for det kræver kun, at du lærer 3 kvadratsætninger. Dem skal du kunne!! - også selv om du hader a og b. :)

(a+b)^2=a^2+b^2+2ab

(a-b)^2=a^2+b^2-2ab

(a+b)(a-b)=a^2-b^2

Nu kan du så tage dit udtryk:

4a^2-9y^2

Du genkender det som en kvadratsætning, men hvilken? Det ligner unægteligt mest den sidste, og hvis vi sammenligner ser vi, at a^2 i kvadratsætningen svarer til 4a^2 i dit udtryk, mens b^2 i kvadratsætningen svarer til 9y^2 i din sætning. Nu er det så dejligt nemt, at hvis du tager kvadratroden af a^2, får du a, så vi tager kvadratroden af vores a^2 nemlig 4a^2. Vi får da, at: a=√(4a^2)=2a, og vi gør det samme for b^2, hvilket giver: b=√(9y^2)=3y. Nu har vi fundet a og b, så nu kan vi bare skrive den op på faktoriseret form:

(2a+3y)(2a-3y)

Prøv selv med den anden. Du skal gøre præcist det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2009 af Booklover (Slettet)

Vil give dit et eks. fra en af mine blækregninger fra sidste år :p ! Måske kan det hjælpe??


Svar #5
23. september 2009 af debbiejustesen (Slettet)

okay tusind tak fordi du gider prøve at banke det ind i knolden på mig, men forstod det os meget bedre nu, mange tak, skal prøve :)   og så må du ha' en fortsat god aften i hvertfald!


Svar #6
23. september 2009 af debbiejustesen (Slettet)

booklover : må du gerne, var det os første år og niveau c ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2009 af Booklover (Slettet)

Hva ..? Har det på B-niveau, og lærte det i 1g ... hvis det er det du mener??


Skriv et svar til: Faktorisering???? ;O

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.