Matematik

Omskriv til kvadratet på en toleddet størrelse: 4 x2 – 20x + 25 = 0

26. september 2009 af Jenack (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, har fået stillet en opgave:

Omskriv til kvadratet på en toleddet størrelse:   4x^2 – 20x + 25 = 0
(Eks. 9x^2 + 12x + 4 kan omskrives til (3x + 2)^2
 

Problemet er bare, jeg kan ikke finde ud af det. Har forsøgt mig i bogens stikords register, på nettet og andre steder.. Men kan ingen hjælp finde og eksemplet: 9x^2 + 12x + 4 => (3x + 2)^2 hjælper mig heller ikke,da jeg ikke kan forstå hvor de +2 kommer fra :S

Så er der nogen der gider forklare trin for trin, hvordan man gør? Ikke bare facit, det lærer jeg intet af.

På forhånd tak!

Mvh.

Nicholas


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2009 af joaquin90 (Slettet)

(-2x+5)^2


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. september 2009 af MatLars (Slettet)

(ax+b)^2=(ax+b)(ax+b)=(a^2)(x^2)+2abx+b^2

Det kan du bruge til at bestemme a og b.


Svar #3
26. september 2009 af Jenack (Slettet)

Øh er stadig lidt forvirret.

(ax+b)^2 = (ax+b)(ax+b) = (a^2)(x^2)+2abx+b^2

a = 4x^2 eller 2x?

b = 25 ?


Eller har jeg misforstået det fuldstændig? Ville være rart hvis man fik en smule mere forklaring.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. september 2009 af MatLars (Slettet)

Du skal altså forsøge at løse ligningen

(a^2)(x^2)+2abx+b^2 = 4x^2 – 20x + 25

med hensyn til a og b.

Ved at se på første led ses at a^2=4

Ved at se på tredje led ses at b^2=25

De fundne løsninger skal så også stemme med andet led (det vil sige, du skal dels sikre dig at opgaven med at skrive som kvadrat kan løses, dels skal du sikre dig at fortegnene for a og b "passer sammen").


Svar #5
27. september 2009 af Jenack (Slettet)

Mange tak Lars! :)

Er helt med på (a^2)(x^2)+2abx+b^2 = 4x^2 – 20x + 25 delen nu og hvad at a = 2 og b = 5 (når de skal sættes på x plads :))

Det som jeg så stadig ikke forstår er:

Hvordan kommer jeg fra 4x^2 – 20x + 25 = 0    => (-2x+5)^2 som er joaquin90's svar (går ud fra bare er facit)?

Undskyld jeg skal have madet det ind med ske, men husker ikke at være blevet undervist i dette?

Mvh Nicholas!


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2009 af MatLars (Slettet)

Der er jo to mulige løsninger, selv ville jeg skrive (2x-5)^2 men det er jo allerbedst hvis argumenterer for at de begge to findes.

Ind med skeer - øv, jeg er for morgentræt til at kunne skrive det mere præcist end i #4 - prøv at læse den igen, du skal i virkeligheden finde a og b som opfylder de tre ligninger.

(a^2)(x^2) = 4x^2

2abx = –20x

b^2 = 25

Her er x en variabel, ikke en ukendt, så x kan dybest set divideres ud (selv om man ikke må dividere med nul, så det skal der tages forbehold for).

Find gerne en sætning om faktorisering af polynomier, der retfæridggør denne fremgangsmåde.

Det er ikke korrekt at a = 2 og b = 5, de skal have forskelligt fortegn, det skal du bruge midterste ligning ovenfor til at bestemme.

Og vis evt. ved prøve at resultatet er korrekt.


Skriv et svar til: Omskriv til kvadratet på en toleddet størrelse: 4 x2 – 20x + 25 = 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.