Matematik

Exponential fordelinger, regneregler

03. oktober 2009 af Gearløs (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej!

Jeg skal løse følgende opgave;

Lad X1 ~ exp(lambda1) og X2 ~ exp(lambda2).

Vis, at P(X1<X2)=lambda1/(lambda1+lambda2)

Jeg kan slet ikke komme i gang med opgaven. Håber I kan hjælpe!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Start med at omskrive til λ1 = ln(x1) og λ2 = ln(x2), så har du taget logaritmen på begge sider. Du ved også noget om intervallet for logaritmen for et tal, nemlig 0 → ∞

Håber det sætter dig igang


Svar #2
03. oktober 2009 af Gearløs (Slettet)

Hmm.. nej, det har desværre ikke fået mig videre. Kan du hjælpe  yderligere?

Jeg tror måske også en stor del af problemet ligger i at jeg ikke ved hvordan jeg skal regne på en sandsynlighed med 2 stokastiske variable. Jeg synes altså vi har set på P(X1<x1) eller lignende.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Prøv at tænke på, at en stokastisk variabel (eller blot variabel) er en størrelse, der afhænger af chancen. Eksempel: Mængden af mælk i 1 ltr. mælk fra Arla. Mængden kan aldrig blive helt nøjagtig en liter, så vi kunne sætte udfaldsrummet til 1) X1: Der er mere end en liter i kartonen og X2: Der er mindre end en liter i kartonen, så er P(X1) +´P(X2) = 1, eller er den? For der kunne jo tænkes at være præcis en liter i kartonen. Eksempel 2: Du slår et kast med en terning. Sandsynligheden for sekser = 1/6, og sandsynligheden for et ulige tal = ½. Hændelserne er indbyrdes uafhængige. X1 og X2 i din opgave svarer til hændelser. Hvordan er opgaven formuleret nøjagtigt?


Svar #4
03. oktober 2009 af Gearløs (Slettet)

Opgaven er formuleret nøjagtig som den står ovenfor, dvs.

Lad X1 ~ exp(lambda1) og X2 ~ exp(lambda2).

Vis, at P(X1<X2)=lambda1/(lambda1+lambda2)

Jeg synes ligesom at jeg mangler noget med uafhængighed eller ét eller andet for at komme komme nogle vegne...


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg læser det sådan her: X1 er et eksperiment, hvis udfald svarer til værdien exp(λ1) og X2 er et eksperiment, hvis udfald svarer til værdien exp(λ2), så jeg synes du blander den stokastiske variable sammen med sandsynligheder. X1 kunne være at slå en sekser med en terning, så P(X1) = 1/6, og X2 kunne være at slå et ulige tal, så P(X2) = 1/3, ellers kan jeg ikke komme det nærmere.


Skriv et svar til: Exponential fordelinger, regneregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.