Fysik

Ang. fysik!!!!

06. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)
Hej!
Jeg vil lige spørger jer om i ikke kan kigge på den ene opgave som jeg har lavet og hvis der er nogen som kan hjælpe mig med den anden opgave!

1). Ioniseringsenergien for et heliumatom i grundtilstanden er 24,6eV. En af de ultraviolette linier i heliums emissionsspektrum har bølgelængden 58,4 nm. Denne linie svarer til overgang fra en exciteret tilstand til grundtilstanden.
Beregn energien af den exciterede tilstand.

2). Angiv den energi, der er nødvendig for at ionisere et brintatom i den næstlaveste energitilstand.

Løsning til opgave 1).
Efoton = h * v = ( h * c )/lambda = ( 4,14*10^-15eV*s * 3*10^8 m/s ) / (58,4*10^-9m) = 21,27eV

Energien af den exciterede tilstand bliver så:
E2-E1= -24.6eV + 21,27 eV =-3.33eV

Håber at der er nogen som har tid til at kigge på opgaverne.

På forhånd tak!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

1) Det ser fornuftigt ud. Jeg får den exciterede tilstands energi til at være -3.37eV, da jeg anvender flere betydende cifre for naturkonstanterne. Men din udregning er helt i orden.

2) Tja, den er endnu nemmere end den første opgave. Beregn energien af den første exciterede tilstand af brintatomet. Der findes en nydelig formel hertil. Derefter skal du bare ræsonnere.

//Singularity

Svar #2
07. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)

hej! jeg ved ikke helt hvordan jeg kan lave denne opgave:

Er det egentligt denne her formel man skal bruge:

En = - (h*c*r)/(n^2)

hvor man så sætter:
n=1
h=4,14*10^-15eV
c=3,00*10^8m/s
R=1,097*10^7 m^-1

og hvis man så gøre alt dette for jeg En=-13,6eV

hvis det er rigtigt hvad skal jeg så gøre for at ræsonnere.

på forhånd tak.!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Jo, dog skrives Rydbergkonstanten med stort: R (også i formlen). Desuden spørges der om den næstlaveste stationære tilstand, dvs. n=2, så dit resultat er ikke korrekt. Resten er ok.

//Singularity

Svar #4
07. januar 2005 af Christina2004 (Slettet)

Formlen.

En = - (h*c*R)/(n^2)

hvor man så sætter:
n=2
h=4,14*10^-15eV
c=3,00*10^8m/s
R=1,097*10^7 m^-1

og hvis jeg indsætter alt dette i formlen jeg En=-3,4eV

er det så facitet på opgaven?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Hov, jeg så slet ikke, at du skrev videre i tråden :)

Du er næsten færdig, ja. Svaret på den foreliggende opgave må være, at

"Det kræver en energi på mindst 3.4eV at ionisere et brintatom, som befinder sig i den næstlaveste energitilstand."

//Singularity

Skriv et svar til: Ang. fysik!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.