Kemi

methyl ethanoate

09. oktober 2009 af msn88 (Slettet)

hej

står i min opg at

methyl ethanoate is produced from acetic acid and methanol

CH3COOH + CH3OH --> CH3COOCH3 + H2O

we want 250 g methyl ethanoate the percent yield is expeced to be 60 %

a .

how many ml 96 w/w % acetic acid is needed ?

b. how many mL 100 w / W% methanol is nedded when we want an excess of 30 %

jeg har 250 g = m

CH3COOCH3 = molarmassen ?

96  W/W ??

hvilken formel skal jeg bruge


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2009 af mathon

at konferere om nedenstående beregninger fører uvægerligt til kaos,
hvorfor den bringes i sin helhed:

a)
                                                     CH3COOH   +   CH3OH  →   CH3COOCH3   +   H2O
ækvivalentmængder i mol:                     1                   1                       1                      1
ækvivalentmængder i g:                      60,65             32,04                 62,80
aktuelle ækvivalentmængder i g:             x                   y                 0,6·250,00

CH3COOH:
x/(60,65 g) = (0,6·250,00 g)/(62,80 g)

x = (0,6·250,00)/(62,80)·(60,65 g) = 144,865 g ren CH3COOH
hvilket ækvivalerer
(144,865 g)/0,96 = 150,901 g 96 w/w % CH3COOH med densitetten 1,0589 g/mL (tabelopslag)
dvs.
V = (150,901 g)/(1,0589 g/mL) ≈ 142,5 mL
 

b)
CH3OH:
y/(32,04 g) = (0,6·250,00 g)/(62,80 g)

y = (0,6·250,00)/(62,80)·(32,04 g) = 76,5287 g ren CH3OH
hvilket med 30% overskud
giver
(76,5287g)·1,30 = 99,4873 g 100 w/w % CH3OH med densitetten 0,79578 g/mL (tabelopslag)
dvs.
V = (99,4873 g)/(0,79578 g/mL) ≈ 125,02 mL


Svar #2
10. oktober 2009 af msn88 (Slettet)

har den ik en formel x og y

da i min bog står der, c ( w/w %) = m rent stof / m prøve * 100  %


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2009 af mathon

den er ikke til nogen nytte i denne sammenhæng

...........

t-rigelighed
densitetten  →  densiteten


Skriv et svar til: methyl ethanoate

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.