Matematik

Ligning for tangent!

16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 Hej allesammen.

På trods af efterårsferien, har jeg stadig fået en matematikaflevering for. I håb om at høre fra jer andre ferieglademennesker, så lyder opgaven således:

Funktionen f er givet ved f(x) = 3x2 - 6x + 5.

1) Bestem en ligning for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)) - Hvor sætter jeg 2 ind henne i formlen for en ligning for tangenten?

2) Bestem en ligning for den tangent, der har hældningskoeffiecienten 12. - Hvor sætter jeg 12 ind henne i formlen for en ligning for tangenten?

3) Bestem en ligning for den tangent, der er parallel med 3y + 27 = 9x.

4) Bestem en ligning for den tangent, der står vinkelret på linjen med ligningen: 2y + x - 4 = 0.

PÅ FORHÅND TAK!

- sara


Svar #1
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 1) Bestem en ligning for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)) - Hvor sætter jeg 2 ind henne i formlen for en ligning for tangenten?

Tangentens ligning: y = f'(x0) * (x - x0) + f(x0

Sætter jeg så ikke bare 2 ind således:  y = f'(x0) * (x - 2) + f(2) ?

Derefter laver jeg "tre-trinsreglen" for at finde f'(x0), så sætter jeg f'(x0) ind i formlen, og så er jeg gået lidt i stå igen :-/

Nogen der kan svare mig på om ovenstående er korrekt?

Sara


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. oktober 2009 af mathon

1)
    f '(x) = 6x - 6
    f '(2) = 6·2 - 6
tangentligning:
    y = f '(2)·(x -2) + f(2)
 

 2)
    f '(xo) = 6xo - 6 = 12

4)
    se
    https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=745929


Svar #3
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 1)
f '(x) = 6x - 6
f '(2) = 6·2 - 6
tangentligning:
y = f '(2) * (x - 2) + f(2)

forstår ikke hvor du får f'(x0) fra ovenstående??? hvor kommer 6x-6 fra? vi har jo ik fået angivet nogen funktion i spørgsmål 1 :)


Svar #4
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 GUD JO! DET ER DER OGSÅ, DET ER MIG DER SOVER :-)


Svar #5
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 MEN FORSTÅR STADIGVÆK IKKE HVORFOR DU SKRIVER: f '(x) = 6x - 6, - altså kun bruger nogen af tallene fra funktionen. Hvad med 3x2?

Faktisk, ville det så ikke være meget lettere at bruge formlen: 2 * a * x + b , for at finde f'(x0), nu hvor det er en andengradsligning, - istedet for at skulle bruge tretrinsreglen, som tager meget længere tid at udregne?


Svar #6
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 I spørgsmål 4 er jeg stadig ikke helt med. 

Altså jeg finder omskriver ligningen: 2y + x -4 = 0 til y = ax + b

Så har jeg den ene hældning. 

For at bestemme en ligning for tangenten skal jeg tage formlen f'(x0) * (x - x0) + f(x0) i brug, men hvilke tal sætter jeg ind?

Og hvilken anden hældning er det jeg skal gange denne uomskrevet 2y + x -4 = 0 til y = ax + b - hældning med?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2009 af mathon

prøv at indsætte i

f '(x) = 2 * a * x + b


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. oktober 2009 af mathon

2y + x - 4 = 0 til y = -(1/2)x + 2

en linje vinkelret herpå
har hældningskoefficient 2


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. oktober 2009 af mathon

se detaljer
i
http://peecee.dk/upload/download/197430


Svar #10
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

Mathon:

2y + x - 4 = 0 til y = -(1/2)x + 2

en linje vinkelret herpå
har hældningskoefficient 2

Ja for -1/2 * 2 = -1 = Linjerne er ortogonale, men vha. beregninger, hvordan finder vi så frem til 2?

Når jeg prøver at sætte tal ind fra funktionen, som er givet i opgaveformuleringen, kan jeg ikke få det til at stemme overens? Se:

f(x) = 3x2 - 6x + 5 <=> y = ax + bx +c 

f '(x) = 2 * a * x + b

Så hvordan får jeg lavet den øverste ligning om til en linær ligning? Altså en ret linje?? kan det lade sig gøre med henblik på opgaven?


Svar #11
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 LAD OS STARTE MED SPØRGSMÅL 1:

1) Bestem en ligning for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)) - Hvor sætter jeg 2 ind henne i formlen for en ligning for tangenten?

Tangentens ligning: y = f'(x0) * (x - x0) + f(x0)

Sætter jeg så ikke bare 2 ind således: y = f'(x0) * (x - 2) + f(2) ?

Så skal jeg finde f'(x0)

f'(x0) = 2 * a * x + b - Kan i hjælpe mig med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. oktober 2009 af mathon

f(x) = 3x2 + (-6)x + 5

a = 3
b = -6

f '(x) = 2·a·x + b = f '(x) = 2·3·x + (-6) = 6x - 6

..........

ønsket tangenthældning

a = -(1/(-(1/2))) = 2

f '(xo) = 6xo - 6 = 2

6xo = 8
3xo = 4
xo = 4/3


Svar #13
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

1) Bestem en ligning for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)) - Hvor sætter jeg 2 ind henne i formlen for en ligning for tangenten?

Tangentens ligning: y = f'(x0) * (x - x0) + f(x0)

y = f '(x0) * (x - 2) + f(2)

Så skal jeg finde f'(x0)

f(x) = 3x2 - 6x + 5 og x0 = 2

f '(x0) = 2 * a * x + b <=> 2 * 3 * 2 - 6

f '(x0) = 6????


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. oktober 2009 af EmilieBN (Slettet)

Jeg forstår ikke helt 2)
Kan den ikke lige blive forklaret?


Svar #15
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 1) Bestem en ligning for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)) - Hvor sætter jeg 2 ind henne i formlen for en ligning for tangenten?

Tangentens ligning: y = f'(x0) * (x - x0) + f(x0)

y = f '(x0) * (x - 2) + f(2)

Så skal jeg finde f '(x0)

f(x) = 3x2 - 6x + 5 og x0 = 2

f '(x0) = 2 * a * x + b <=> 2 * 3 * 2 - 6

f '(x0) = 6???? - rigtigt eller forkert?

y = 6 * (x-2) + 2

y = 6x - 10 = Bestem en ligning for den tangent, der har røringspunkt i (2,f(2)) - ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. oktober 2009 af mathon

genlæs svar #2

........

y = 6 * (x-2) + 5                      f(2) = 3·22 - 6·2 + 5 = 12 - 12 + 5 = 5

y = 6x - 12 + 5

y = 6x - 7


Svar #17
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 Mathon vil du lige se om mit er rigtigt :-) ??


Svar #18
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 ja sorry. regnefejl herfa... nu forstår jeg :-) kan du hjælpe mig med spørgsmål 2 også? : 

2) Bestem en ligning for den tangent, der har hældningskoeffiecienten 12. '

- Hvor sætter jeg 12 ind henne i formlen for en ligning for tangenten? Er det i f '(x0) ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. oktober 2009 af mathon

genlæs svar #2


Svar #20
16. oktober 2009 af Saraoa (Slettet)

 sætter jeg så bare 12 ind i tangentens ligning der hvor der står f '(x0)? :

y = 12 * ( x - 2) + 5

y = 12x - 24 + 5

y = 12x - 19 - rigtigt?


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.