Kemi

Mængdeberegning og molekylformel

17. oktober 2009 af Wallita (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et fast hvidt stof er ved kvalitativ analyse bestemt til at være opbygget af natrium-ioner og arsenat (III). Ud fra viden om arsens kemi kan man slutte, at stoffets molekylformel kan skrives NaxAsOy.
Der udføres to kvantitative analyser med det formål at bestemme x og y.
Analyse 1
0,1471 g af stoffet afvejes og opløses i fortyndet svovlsyre. Denne opløsning titreres med 24,12 mL 0,01871 M kaliumpermanganat.
Under titreringen forløber reaktionen:

As3+(aq) + MnO4-(aq)   ->    H3AsO4(aq) + Mn2+(aq)

a) Afstem reaktionsskemaet.
b) Beregn stoffets molare masse.

Analyse 2
0,1355 g af stoffet afvejes og opløses i demineraliseret vand, hvorefter der fortyndes med demineraliseret vand til 100,0 mL og omrystes. En flammefotometrisk analyse viser, at den fortyndede opløsning indeholder 240 mg Na+/L.
c) Beregn værdien for x i stoffets molekylformel.
d) Bestem stoffets molekylformel.

Det er de to sidste opgaver, jeg ikke har regnet endnu.

Har fået a) til:

5As3+ + 2MnO4- + 9OH- + 3H2O   ->  5H3AsO4  + 2Mn3+

Og har fået b) til:

M(H3AsO4)=130,408M

Men har ingen idé om hvordan jeg kan regne c) og d) ud.


Brugbart svar (2)

Svar #1
17. oktober 2009 af Petereter (Slettet)

Jeg går kun i 8. klasse hehe så det er sikkert totalt forkert det jeg siger, men prøv og se om du først kan finde stoffets molekyleformel, derefter tror jeg bare du skal lave det du er bedst til:)

Håber det er en lille smule rigtigt:)

Eller bare spørg din lærer, han kan garanteret hjælpe dig:)


Svar #2
17. oktober 2009 af Wallita (Slettet)

Ja, jeg skal jo finde stoffets molekylformel i opg. d).

Og jeg spørger netop hvordan jeg kan løse c) og d).

Jeg ville gerne spørge min lærer, hvis jeg kunne, men det kan jeg ikke. Det er derfor, jeg spørger her :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. oktober 2009 af mathon

M(H3AsO4) =141,942 M


Svar #4
17. oktober 2009 af Wallita (Slettet)

Okay... Gider du så evt. forklare, hvordan du ville løse b)'eren, Mathon? Hvis mit resultat er forkert?

For ellers kan jeg ikke bruge det til så meget, ked af at sige det :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

Bedre afstemning:

12H2O(l) + 5As3+(aq) + 2MnO4-(aq) → 5H3AsO4(aq) + 2Mn2+(aq) + 9H+(aq).

b'eren er korrekt løst.


Svar #6
17. oktober 2009 af Wallita (Slettet)

Okay... Men min afstemning er vel ikke forkert?

Og er der nogen der kan hjælpe mig med C) og D)? Please?


Brugbart svar (2)

Svar #7
17. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#6.

Jo, ladningen stemmede ikke. Desuden fremgår det, at reaktionen forløber i en svovlsur opløsning hvorfor OH-(aq) på venstresiden er utænkelig.


Brugbart svar (2)

Svar #8
17. oktober 2009 af mathon

5 As3+(aq) ækvivalerer 2 MnO4- (aq)

KMnO4:
n = (0,02412 L)·(0,01871 mol/L) = 4,5129·10-4 mol
som ækvivalerer 4,5129·10-4 mol KMnO4 som
ækvivaleres af ((4,5129·10-4 mol)/2)·5 = 0,001128213 mol As3+
dvs

0,001128213 mol NaxAsOy har massen 0,1355 g
hvoraf
         +3
M(NaxAsOy) = m/n = (0,1355 g)/(0,001128213 mol) = 120,101 g/mol
 

M(NaAsO2) = 129,91 g/mol


Skriv et svar til: Mængdeberegning og molekylformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.