Matematik

To toge med bestemt fart, hvornår passerer de hinanden?

19. oktober 2009 af Henrik33 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven:

"Mellem Rom og Firenze i Italien er der 280 km. Fra Rom starter kl. 10:00 et IC-tog og fra Firenze starter samtidig et ES-tog (EuroStar). IC-Toget kører 150km/t og ES-toget kører 190km/t. Begge tog kører uden stop.
 

a) Hvor lang tid går der, inden de to tog passerer hinanden?
b) Hvor langt er togene fra rom?

Ville være fedt hvis nogen havde en formel, eller en idé til hvordan man "stiller det op"
(kunne evt. være to ligninger med to ubekendte, da vi lige har haft om det)

pfh. tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

S1=v1*t, og S2=v2*t, udnyt, at t er den samme for begge tog. (Det hedder også tog i flertal). Og desuden er S1+S2=280 km.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Se vedhæftning

Apropo tog i flertal, så faldt jeg vidst i vasken (;

Vedhæftet fil:Toge.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
20. oktober 2009 af Mikkat (Slettet)

Kald tiden x

Toget fra Rom har kørt 150 km/time*x timer

Opskriv selv, hvor langt toget fra Firenze har kørt

Lægger du de to afstande sammen skal du jo få 280 km

Det giver dig en ligning, som du kan løse og finde x


Svar #4
20. oktober 2009 af Henrik33 (Slettet)

Lyder højst sandsynligt dumt, men hvad er står S og V for?
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

Strækning og hastighed. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. oktober 2009 af keg (Slettet)

hvis nu du kalder tiden for T  og deler de 280 km op, således at til tiden T har  toget fra Firenze kørt 190*T =x

og ligeledes kan du stille en ligning op for toget fra Rom, 280-x= 150*T

og så bør det være muligt at finde T, og hvor du netop har to ligninger med to ubekendte


Svar #7
20. oktober 2009 af Henrik33 (Slettet)

S1 = V1 * t
S2 = V2 * t

S1 = 190km * t
S2 = 150km * t

S1 - S2 = 40km

S1 + S2 = 280km
280km - 40km = 240km / 2 = 120km.
S2 = 120km + 40km = 160km
S1 = 120km
 

Er lidt i tvivl om hvordan jeg får selve resultatet frem. Forstår godt din ligning men kan få et resultat frem til opg. a)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

#2 du får ikke gennemsnitshastigheden ved at lægge hastighederne sammen og dele med 2.

Det du regner ud, er hvor langt de to tog har kørt til sammen på en halv time.

Jeg troede du vidste så meget om fysik og dermed om usikkerhed at du ikke burde bruge alle decimaler fra din lommeregner.

#1, 3 og 6 ligner hinanden, de har bare brugt forskellige skrivemåder


Skriv et svar til: To toge med bestemt fart, hvornår passerer de hinanden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.